Andalúziában egyre több területen helyettesítik a gabonaféléket a mandulával. A térség gazdasági jellege teljesen megváltozott, a hegyekből a termőföldekre jönnek le a vaddisznók is, hogy mandulát ropogtassanak.
Ebben az évben Spanyolország rekordtermést fog betakarítani mandulából, de ezzel csak nagyon szerény szereplő lehet a világpiacon, amit az USA és Ausztrália ural. A világban felhasznált mandula 80 százalékát Kaliforniában termelik meg, és az ausztrálok is nyomulnak. Van-e gazdasági létjogosultsága a spanyol mandulának?
A spanyol konyhai kultúra hívői szerint igen, merthogy a mandulát évszázadokkal ezelőtt Európából vitték Amerikába a spanyol hódítók. A mandula termelése világmértékben megduplázódott az utóbbi tíz évben, és az ára is hasonló mértékben változott. A spanyol termelőknek viszont nagy előnyt jelenthet a spanyol desszertkultúra. Csodálatos sütik készülnek a barcelonai és madridi konyhákban, és ezekhez egyre inkább nélkülözhetetlen a spanyol mandula. Ezért van jövője a mandulatermesztésnek Spanyolországban.