A laktózmentes tejfölök ráadásul jobban is vizsgáztak a sima tejfölöknél a Nébih tesztjén. Azt is megmondták, hogy melyik a legjobb.
A sima tejfölök után 9 laktózmentes, 20 százalékos zsírtartalmú, Magyarországon gyártott tejfölt is megvizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, a laboratóriumi vizsgálatokon pedig mindegyik megfelelt az előírásoknak.
A laboratóriumi vizsgálatok szerint mind a 9 termék kimutatási határérték (<0,1g/100g) alatt tartalmazott laktózt, azaz valóban laktózmentesnek mondhatóak.
A "klasszikus" tejfölökhöz hasonlóan laktózmentes társaikat is ellenőrizték nem engedélyezett anyagok használata és hamisítás szempontjából a Nébih szakemberei, és e tekintetben is jó eredmény született, hiszen mind a 9 termék tejszínből és a tejföl gyártásához szükséges élő tejsavbaktériumokból készült, azokat nem hamisították növényi zsírral, és egyéb, nem engedélyezett adalékanyagot sem találtak bennük. A tejsavbaktériumok száma és a zsírtartalom is megfelelt a vonatkozó élelmiszerkönyvi előírásoknak.
Csupán 2 jelölési hiba miatt kellett figyelmeztetni egy-egy vállalkozást, mivel nem táblázatos formában tüntették fel a tápértékeket. A Nébih emiatt kötelezi a cégeket termékük jelölésének javítására.
A lakózmentes tejfölök kedveltségi vizsgálatán laikus és szakértő, laktózérzékeny és "átlagos" kóstolók egyaránt bírálták a tejkészítményeket. Az értékelési szempontok a külső megjelenés, az állomány, az illat és az íz voltak, ezek alapján állították fel a laktózmentes tejfölök sorrendjét:
Az első helyen a Milfina végzett, a második legjobbnakj a Pilos laktózmentes tejfölét találták, a harmadik helyen pedig a Mizo laktózmentes terméke zárt.