Nem, még nem jött el az ehető pohár ideje. De majdnem.
Száz százalékban lebomló, növényi alapanyagból készült pohárral nyitja a sörszezont az egyik nagy gyártó: a Heineken azt ígéri, hogy az egyelőre néhány fővárosi vendéglátóhelyen használt pohár gyártása során 80-90 százalékkal kevesebb szén-dioxid jut a levegőbe, mellesleg komposztálással mindössze 3 hónap alatt lebontható – szemben a sztenderd, egyszer használt műanyag poharakkal, amelyeknél ez az idő ötszáz év.
A például kukoricából vagy cukorrépából előállított lebomló pohár (PLA) nem újdonság, bioboltokban is kapható. A kérdés inkább az, hogy a vendéglátóhelyek és a vevők mennyire lesznek vevők a hagyományosnál drágább pohárra.
A környezettudatos vásárlóknak azt is érdemes tudniuk, hogy – bár kísértetiesen hasonlítanak a „normál” műanyagpoharakra – ezeket a PLA poharakat a szelektív hulladékgyűjtőbe nem lehet bedobni.