Már korábban visszahívták a csattanó maszlaggal szennyezett fűszerköményt, de most újabb mérgezéses esetekről érkeztek hírek, ezért mindenki figyeljen oda, hogy milyen köményt használ.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) olyan, atropin okozta ételmérgezésekről értesült, amelyek vizsgálata feltárta, hogy a betegek fűszerkömény-tartalmú ételt fogyasztottak – közölte oldalán a hatóság.
A Nébih és a területileg érintett kormányhivatalok haladéktalanul elindították az események kivizsgálását, továbbá a Nébih megkezdte a termékcsoport mintavételekkel egybekötött célellenőrzését. A Nébih már március 22-én arra figyelmeztetett, hogy csattanómaszlaggal szennyezett fűszerkömény került a forgalomba, akkor vissza is hívták a szennyezett terméket.
Az újabb atropinmérgezéses esetekre való tekintettel és a további megbetegedések megelőzése érdekében viszont a hivatal most azt tanácsolja, hogy ismeretlen helyről származó, bizonytalan eredetű fűszerköményt senki ne használjon fel, és az élelmiszeripari vállalkozások, vendéglátók és étkeztetők is csak olyan őröltfűszerkömény-tételeket használjanak, amelynek atropin- és szkopolamintartalmát laboratóriumban is megvizsgáltatták!
Az egész fűszerkömény felhasználása esetén is előzetesen győződjenek meg annak jól nyomon követhető származásáról, minőségtanúsítványáról, illetve gyommagszennyeződés-mentességéről!
A Nébih felhívja a vásárlók és a vendéglátók figyelmét, hogy a korábban jelzett azonosító adatokkal rendelkező termékeket, valamint az Egyiptomból származó fűszerkömény termékeket ne fogyasszák el, ne használják fel és megbetegedés esetén haladéktalanul forduljanak orvoshoz!