Vállalkozás hvg.hu 2018. február. 28. 12:26

Nem menekülhetnek a nem fizető ügyfelek a cégek elől - egyre több a fizetési meghagyás

Az ismerethiány, vagy az elhúzódó pereskedéstől való félelem miatt még mindig sokan hagyják veszni pénzkövetelésüket.

Több mint 559 ezer kérelem érkezett 2017-ben a fizetési meghagyással kapcsolatban, 6 százalékkal több, mint 2016-ban. 88 százalékuk néhány héten belül jogerőre is emelkedett – idézi a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) nyilvántartásából a Napi.hu. Azzal viszont még mindig kevesen vannak tisztában, hogy a lejárt tartozás vagy károkozás esetén a fizetési meghagyásos eljárás a legegyszerűbb és leggyorsabb - illetve 3 millió forint alatt kizárólagos - módja a pénzkövetelés pereskedés nélküli visszaszerzésének.

A tavalyi évben indított fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelem túlnyomó többségét követeléskezelők, közszolgáltatást végző társaságok, elsősorban tömegközlekedési és közműcégek, valamint mobilszolgáltatók voltak. A behajtandó összegek nagy szórást mutatnak, a néhány ezertől a 10 millió forintig terjedtek. Az eljárások döntő részét elektronikusan nyújtották be, a szóban vagy papíron előterjesztett kérelmekre csak jogi képviselővel nem rendelkező magánszemélyeknek és társasházaknak van lehetősége, de ez elenyésző volt.

30 millió forintos összeghatár alatt a magánszemélyek közvetlenül – ügyvédi közreműködés nélkül –, bármely közjegyzőnél kezdeményezhetik a fizetési meghagyás kibocsátását. A tévhitekkel ellentétben a fizetési meghagyásos eljárás kezdeményezéséhez nincs szükség a ki nem fizetett számlák, szerződések vagy más bizonyítékok csatolására sem.

Az új szabályok szerint 2018. január elsejétől 3 millió forintnál kisebb összegű pénztartozás esetén perindítás helyett közjegyző bocsáthat ki fizetési meghagyást, 3 és 30 millió forint közötti követelés esetén választani lehet a fizetési meghagyás és a per között, 30 millió forint feletti követelést pedig csak bírósági úton lehet érvényesíteni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 HVG360 2021. április. 16. 13:00

Élesben Velkey Györggyel: Leginkább túlsúlyos kamaszok kerülnek a gyermekintenzívre

Nincs olyan őrületes terhelés gyerekosztályokon, mint a felnőttekén – mondta a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója hvg360-nak. Velkey György arról beszélt, igaz vannak súlyosabb koronavírusos betegeik, közülük csak keveseket kell lélegeztetni. A Kórházszövetség elnökhelyettese úgy látja, bár a találkozásoknak van kockázata, a gyerekek szocializációja miatt is fontos, hogy mihamarabb visszatérjenek az iskolákba.