Vállalkozás hvg.hu 2018. január. 29. 13:44

Így úszhatja meg a politikus, hogy adózzon az ételosztás után

Az igazán nagy bajban lévőkön adómentesen lehet segíteni, néhány kiskaput kihasználva pedig a politikusok is úgy oszthatnak ételt, hogy egy fillért sem kell adózniuk utána.

Itt a kampány, egyre több politikusnak jut hirtelen eszébe, hogy krumplit, tejet vagy éppen tojást kell osztania. Nem sokaknak jut eszébe, hogy ilyenkor az adózásra is figyelni kell, de a politikusok könnyen kikerülhetik ezt a szabályt – ennek a részleteiről írt az Adózóna.

Azt ugyan nem tudjuk, hogy az elmúlt hetek elhíresült ételosztásai után adóztak-e, de nem nehéz úgy megoldani ezt, hogy ne kelljen adót fizetniük. Ha például a helyi vagy nemzetiségi önkormányzat, alapítvány, vagy egy egyházi jogi személy szervezi az ételosztást, és „a közösség széles körét érintő, azonos részvételi feltételekkel szervezett” szolgáltatásról, vagy helyi fogyasztásra juttatott ételről, italról van szó, akkor nem kell adózni. Elég tehát annyit mondani, hogy önkormányzati szervezésben osztogatnak, de egy alapítvány mögé is el lehet bújni. Ha viszont valaki céges ételt-italt adna, akkor a vállalkozásnak adóznia kell.

Az pedig már a krízishelyzetben segítők dolgát könnyíti, hogy a katasztrófa- és veszélyhelyzetben a következmények elhárítása, mérséklése céljából, a károsultaknak, menekülőknek ellenszolgáltatás nélkül nyújtott szolgáltatás és átadott termék után nem kell adózni. A szabályozás további részleteiről az Adózónán olvashatnak.

Kult Köves Gábor 2024. december. 29. 20:00

Dobó Kata amerikai filmje és Andy Vajna vikingjei is az élmezőnyben – Hollywood legnagyobb bukásai

Hollywood legnagyobb bukásai közt van olyan film, amely öt rendezőt fogyasztott el, köztük Coppolát is. És olyan is, amelynek zsiráf szereplője rálépett a saját péniszére. Börtönbe küldött rendező, reciklált díszlet, elhízott rabszolgalány és egy elképesztő szexjelenet – Tim Robey, a Telegraph filmes újságírója Box Office Poison című könyvében mesél a legendás bukások hátteréről. A szerzővel beszélgettünk.