Vállalkozás hvg.hu 2017. szeptember. 15. 07:36

Durva gyomrost kapott a Ryanair

Az Európai Bíróság most az ír fapados légitársaság vitatható gyakorlatát kaszálta el.

Alapjaiban írhatja át a fapados légitársaságok üzleti modelljét az az ítélet, amelyet csütörtökön hozott meg az Európai Bíróság. A testület a Ryanair és a feladatukat a Brüsszelhez közeli Charleroi repülőteréről ellátó személyzete közötti jogi vitában döntött, és arra jutott, a légitársaság bázisain dolgozók a bázis helye szerinti bírósághoz fordulhatnak munkaügyi perekben. Esetükben tehát a belga munkaügyi törvény az irányadó.

A Ryanair eddig úgy rendelkezett: bárhol is dolgozik egy alkalmazottja, jogi ügyekben az ír bíróságok dönthetnek. A légitársaság ezt azzal indokolja, hogy maga a cég oda van bejegyezve. A Belgiumban alkalmazott személyzet viszont azt nehezményezte, hogy az ír jog hátrányosabb számukra, mint a belga.

A luxemburgi bíróság most úgy döntött: ezekben a vitákban a bázishely számít – annál is inkább, mivel a fedélzeten szolgálatot teljesítő munkatársak is jellemzően ide térnek vissza munka után, de semmiképpen nem Írországba. (Már azért is, mivel ezzel a fapados légitársaságok megspórolják, hogy szállást fizessenek a személyzetnek.)

Hogy ez miért fontos? Philip von Schoeppenthau, a pilótákat képviselő európai egyesület főtitkára a Bloomberg szerint arról beszélt: mostantól a több ezer európai pilóta és légiutas-kísérő is számíthat jogi segítségre, nem kell egy számukra teljesen ismeretlen országban pereskedniük.

A Ryanair alapító elnöke mindenesetre – a magyar kormány dacát elirigyelve – világossá tette: esze ágában sincs módosítani a munkaszerződéseken. A Berlinben nyilatkozó Michael O’Leary az RTE tudósítása szerint azt is közölte: cége közel van ahhoz, hogy ajánlatot tegyen az Alitalia légitársaságra.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?