Vállalkozás bankmonitor.hu 2017. június. 14. 14:47

Fél, hogy szállásfoglaláskor lehúzzák a kártyáját? Öt tipp a sikeres védekezéshez

Netes szállásfoglaláskor érdemes körültekintően eljárni a böngésző megnyitásától kezdve a szálláshely elfoglalásáig. Ha valami gyanús, azonnal tiltsuk le a kártyát, különben jóval többet is bukhatunk, mint a jogszabályban szereplő 45 ezer forint.

 A szokások változásával ma már leggyakrabban interneten foglalunk szállást és a legtöbb esetben már nem készpénzzel, és nem a helyszínen fizetünk. Sokkal inkább a bankkártya, a hitelkártya vagy az utalás jön szóba a szállásdíj kiegyenlítésénél.De ahogy nő a nem készpénzes vásárlások száma, úgy próbálnak egyre agyafúrtabb módszerrel hozzájutni mások pénzéhez a csalók.

Pofátlan csalók

Még 2014-ben kavart nagyobb port az egyik nagy szállásfoglaló oldal esete. Mint kiderült a következő trükkel megközelítőleg 10 000 embert károsítottak meg csalók. A lényeg, hogy valahogyan sikerült megszerezniük több ezer foglalási adatot. Az eredetihez a megszólalásig hasonlító levelet küldtek a foglalási oldal és a hotel nevében is, arra kérve az embereket, hogy fizessék ki előre a szállást, mert túlságosan nagy a kereslet a szobákra.

Sokan fizettek. Tették ezt azért is, mert a csalók hamis hívásokkal elhitették, hogy minden a hivatalos úton zajlik és ez a normális procedúra. Utólag az is kiderült, hogy a szállásfoglaló oldalon sohasem kérhettek volna előre fizetést. Végül a foglalási oldal állta a cechet, és megtérítette a kárt. De mit lehet ilyenkor tenni?

Öt hasznos tipp nyári szállásfoglalásra

1.Csak megbízható helyen foglaljunk

Gombamód szaporodnak az új szállásfoglaló honlapok, ezért ajánlatos a már jól bevált oldalakra hagyatkozni, vagy a sokak által keresett és méltán népszerű honlapokat felkeresni. A felhasználói vélemények nagyon sokat számítanak, több fórum is van, ahol segítséget kaphatunk.

2.Gyűjtsünk minél több információt

Az interneten keresztül saját magunknak is megszervezhetjük a nyaralást, nem kell hozzá utazási iroda sem. De ez egyben azt is jelenti, hogy a saját felelősségünk is megnő. Ismeretlenül ne vágjunk bele semmibe, érdemes körbenézni a nagyobb szállásfoglaló oldalakon és megismerni őket. Legyünk tisztában azzal, hogy hogyan foglalhatjuk le a szállást, miként fizethetünk, és ha valami baj lenne, miként mondhatjuk le az egészet.

3.Hitelkártya kell, de csak a biztonság kedvéért

Logikus, hogy a szállásadó szeretné elkerülni, hogy üresen maradjon egy szobája, ezért, ha valaki foglal, akkor megfelelő biztosítékot is kell tőle kapnia. Ezért kérik a legtöbb esetben a hitelkártya adatait. A legtöbbször nem is terhelik be a szállás árát (bár, ha fel van tüntetve, akkor előleget vagy a teljes összeget leemelhetik), viszont, ha túl későn kerül lemondásra a szállás, akkor egy bizonyos összeget le fognak róla emelni.

Sőt, adódhat olyan eset, amikor a szállásadónak joga van megbizonyosodni arról, hogy a hitelkártya valós-e. Ezt úgy teszi meg, hogy befoglal (előzetes zárol) egy bizonyos összeget, amit gyorsan fel is old.

4.Ha hitelkártya, akkor az adataidra nagyon vigyázzunk

Minden információt, ami a kártyád van, azt lehetőség szerint biztonságban kell tartani. A böngészőben a https-t kell keresni, és az már egy jó jel, mert azt jelenti, hogy biztonságos csatornán vagyunk. A névre, kártyaszámra, lejárati dátumra és a CVV kódra szükség lesz. Mind fontos, de a legjobban az utolsóra kell vigyázni. Ez az a három számjegy, ami a hitelkártya hátoldalán található egy fehér téglalapban.

Győződjünk meg arról, hogy ezeket az adatokat valóban csak a megfelelő helyen és formában adjuk meg. Semmiképpen se menjünk bele abba, ha valaki a hitelkártya adatait telefonon, e-mailben, vagy akár a neten kéri, de ez utóbbit nem megfelelő biztonság mellett. Ha ilyen előfordulna, akkor inkább válasszunk másik oldalt vagy fizetési megoldást. A legjobb, ha a megadott hitelkártya adatokat a foglalási oldal titkosítja (pl. SSL), mert akkor minimális az esélye, hogy illetéktelenek kezébe jussanak az adatok.

5.Legyen beállítva SMS értesítés

Még akkor is, ha ennek plusz költsége van, érdemes ezt választani, mert gyakorlatilag azonnal értesülni lehet arról, hogy milyen kifizetések történtek a számláról. Ez jó azért is, mert egy előzetes zárolást, vagy előleg levonást is észre lehet venni, de akár visszaélés esetén gyorsan be tudunk avatkozni. A letiltással nem érdemes várni, mert a kártya letiltása előtt keletkezett kárból alapesetben legfeljebb 45 ezer forintot mi állunk.

Sőt, a banknak joga van arra is, hogy semmit se térítsen meg, ha bizonyítható, hogy nem vigyáztunk eléggé a kártyára, vagy éppenséggel nem jeleztük haladéktalanul a banknak a lopást vagy vélelmezhető visszaélést. Nem mondanánk, hogy gyakorta előfordul majd ilyen eset, de elég egyszer egy nagyobb összegű csalásnak áldozatul esni, és akkor kész a baj. Magyarul, nagyon vigyázzunk a hitelkártyára illetékteleneknek ne adjuk meg az adataidat, és ha valami problémát észlelünk, azonnal jelentsük azt a számlavezető banknak.

Utazás előtt itt is tájékozódhat a személyi kölcsönökről:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról