Vállalkozás hvg.hu 2017. március. 22. 18:06

Razziázott a Booking.com magyar irodájában a GVH

Vizsgálatot indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az egyik legnagyobb szállásfoglaló portál, a Booking.com ellen.

A GVH a holland anyacég és a magyar leányvállalat ellen is vizsgálatot indított – hangzott el a Trend FM adásában, ahol Basa Andrea versenyhivatali szóvivővel beszélgettek.

A gyanú szerint a magyar Booking.com lehetővé tette a szállásadók számára, hogy egyeztessék az áraikat – írta a műsort idéző turizmus.com.

A magyar leánycégnél helyszíni, rajtaütésszerű vizsgálatot is tartottak a GVH munkatársai.

Basa Andrea a hvg.hu-nak is megerősítette, hogy március 7-én vizsgálat indult a Booking.com International BV és a Booking.com Hungary Kft.-nél, az utóbbinál pedig "kvázi házkutatást" is tartottak.

Ez utóbbihoz egyébként bírói jóváhagyásra volt szükségük, amit meg is kaptak az akció előtt.

A szóvivő szerint a feltételezett jogsértés mögött versenykorlátozó megállapodás állhat a jelenlegi gyanú szerint.

A Booking.com ugyanis tavaly óta olyan hírleveleket küldött ki a náluk regisztrált magyarországi szálláshelyeknek, amelyek az árazásuk összehangolására sarkallhatták őket.

Azt a szóvivő nem árulta el, hogyan zajlott a rajtaütésszerű helyszíni vizsgálat, vittek-e magukkal dokumentumokat, illetve a leánycég együttműködő volt-e.

A vizsgálat határideje egyébként 6 hónap, amelyet kétszer is meg lehet hosszabbítani, újabb 6-6 hónappal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
Nagyítás hvg.hu 2021. január. 24. 20:00

Karantén, maszkellenesség és halottak milliói: így pusztított száz éve a spanyolnátha

Becslések szerint a 20. század elején 20–50 millió ember halálát okozta az emberiség írott történelmének második legsúlyosabb járványa, a spanyolnátha. A vírustörzs ugyan különbözik, a mindennapokban mégis nagy volt a hasonlóság a 100 évvel ezelőtti és a mostani mindennapok között. Helytelenül hordott maszkok, karantén és járványkórházak – Nagyítás fotógaléria.