A harcsa lett az Év hala Magyarországon. A nagy bajúszú hal egész életében növekszik, júniusban lerakott ikráit gondosan őrzi, és olyan nagyra nőhet, hogy vízi madarak is a zsákmányává válhatnak.
Győzött a harcsa! - írta vasárnapi közleményében a Magyar Haltani Társaság.
Mint írták, több mint ötezren vettek részt a társaság honlapján indított szavazáson, és a harcsa a szavazatok csaknem felével (48 százalékkal) magabiztosan nyerte el az Év hala címet, megelőzve a szintén őshonos paducot (37 százalék), valamint a halványfoltú küllőt (16 százalék).
Mióta a vizák eltűntek vizeinkből, legnagyobb halunk a harcsa. Népszerű is, hiszen hatalmas száját és hosszú bajszát a gyerekek már a képeskönyvekből megismerik. Hosszú életű hal, amely egész életében növekszik. Másfél évszázada még kétmázsás példányokat is fogtak vizeinkből, de ma már a 100 kiló fölöttiek is ritkaságszámba mennek - írták.
A harcsa különböző életszakaszaiban alaposan kihasználja kedvelt élőhelyein, a lassú folyókban és az állóvizekben számára elérhető táplálékot, az apró halivadéktól a víz felszínén úszó kiskacsákig. Ikráit általában júniusban rakja le, többnyire a fűzfák bojtos gyökérzetére vagy az árvíz alá került bokrokra. A hím gondosan őrzi és védi a lerakott ikrát.
A faj mesterséges szaporítási módszere igazi hungarikum, amit napjainkra más országok is átvettek. Az üzembiztos technológia lehetővé teszi a tógazdasági és a medencés áruharcsa-termeléshez szükséges ivadék előállítását. Szálkamentes, ízletes húsa a harcsát egyik legkedveltebb étkezési halunkká teszi, amiből a jelenleginél lényegesen nagyobb mennyiség is helyet találhatna a háztartásokban és a vendéglátóiparban.