Vállalkozás MTI 2016. július. 06. 12:18

Extra alacsony lett a gyógyszerészeket segítő hitel kamata

Kedvezőbb feltételekkel kaphatnak hitelt a gyógyszerészek ahhoz, hogy a patikában a tulajdonrészük jövő januártól meghaladja a jogszabályban előírt 50 százalékot – mondta a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke egy szerdai, budapesti sajtótájékoztatón.

Egy július 1-jén megjelent kormányrendelet értelmében a hitelt a korábbi 3 százalék helyett 1,5 százalékos kamatteherrel lehet igénybe venni, továbbá a felvehető hitel összege 60 millióról 150 millió forintra nőtt. A maximális futamidő tíz év, egy év türelmi idővel.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár emlékeztetett: a vonatkozó törvény értelmében 2014. január 1-jétől a gyógyszerészi tulajdonrész mértéke 25 százalék, míg 2017. január 1-jétől a tulajdoni hányad meg kell, hogy haladja az 50 százalékot. Magyarországon jelenleg 2300 patikának van működési engedélye, ezek közül hétszáz gyógyszertárnál még nem érték el a kívánatos 50 százalékos tulajdonosi arányt. 2017. január 1-je után az a patika, ahol a gyógyszerészi tulajdon nem haladja meg az 50 százalékot, nem kaphat működési engedélyt.

Hankó Zoltán kamarai elnök elmondta: a hétszáz gyógyszertárból nagyjából száz esetében a tulajdonosi hányad 40-50 százalék, nagyjából ötszáz olyan patika van, ahol a patikusi tulajdonrész 26-40 százalék között van, a fennmaradóknál pedig valószínűleg csak technikai korrekcióra van szükség az 50 százalékos tulajdonrész eléréséhez.

Hankó Zoltán jelezte: annak a patikusnak is megvan a lehetősége áttérni az új, kedvezőbb konstrukcióra, aki a július 1-je előtti feltételek mellett igényelt hitelt. Kiemelte, hogy a jövő év januárjától a patikaalap a fiatal gyógyszerészek tulajdonrészhez jutásában is segítséget nyújt majd.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.