Vállalkozás hvg.hu 2016. április. 18. 12:04

A vasárnapi boltzár után is marad a hosszított nyitva tartás

"Túlhajszoltak" voltak a vasárnapi boltzár idején a plázák, ez most enyhül, de a hosszabb pénteki-szombati nyitva tartás várhatóan marad. Ez ugyanis nagyon bejött a vásárlóknak.

„A szórakoztató szolgáltatásokkal rendelkező bevásárló-központokat sújtotta leginkább a boltzár, mert vasárnap hagyományosan a második legforgalmasabb napja a hétnek. A törvény visszavonása várhatóan tovább erősíti mind a kereskedők forgalmának, mind a látogatók számának növekedését 2016 során, és több, a boltzárok okozta operatív problémát is megold” – mondta Kákosy Zsolt, a CBRE ingatlanvagyon-kezelési üzletágának vezetője.

A CBRE az elmúlt 12 hónapban a kiskereskedelem erős bővülését és a nagy budapesti plázák jelentős forgalom-növekedését tapasztalta, mindazonáltal a nagy bevásárlóközpontok pénteken és szombaton saját kapacitásaikon túl működtek. Ez egyértelmű bizonyítéka volt annak, hogy Budapest kiskereskedelmi infrastruktúrája nem tud megbirkózni a kereslet vasárnapról más napokra történő elmozdulásával.

„A prosperáló bevásárló-központok valószínűleg visszatérnek a korábbi nyitvatartási rendhez, a pénteki és a szombati hosszított nyitva tartás azonban várhatóan a jövőben is megmarad, mivel igen népszerűnek bizonyult. A kevésbé látogatott központok esetében viszont a rövidebb vasárnapi nyitva tartás eredményezheti az optimális hatékonyságot” – tette hozzá Koroknai Szabolcs, a CBRE bevásárlóközpontokért felelős vezetője.

„Budapest bevásárlóutcáin lévő üzletekben a külföldi turisták vásárlásai a forgalom 50-90 százalékát jelentik. Arra számítunk, hogy a Budapestre érkező turisták számának egyenletes növekedése mellett a kereskedők forgalma és a vásárlók száma is bővülni fog a vasárnapi nyitva tartás visszatérésével. Hasonló bővülés várható a nyaralóközpontokban is” – mondta Csörgő Anita, a CBRE kiskereskedelmi ingatlanokért felelős vezetője.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.