Vállalkozás hvg.hu 2015. október. 25. 16:49

A gombát, csigát, gyógynövényeket gyűjtögetőket is megadóztatná a kormány

Oda az önfeledt erdő- és mezőjárásnak, gomba-, csiga-, gyógynövénygyüjtögetésnek. Igen, mert az Orbán-kormány bennük találtak meg azt, akiket meg akar adóztatni.

A jövő évi tervezett adótörvény-módosítási csomag kitér a gyűjtögetőkre is, vagyis a vadon gyűjtött gyógy- és fűszernövények, gyümölcsök és gombák, vagy például éti csiga – nem egyéni vállalkozóként vagy mezőgazdasági őstermelőként való – értékesítése után ezentúl a bevétel 25 százaléka után adózni kellene - írja az Adózóna.

Az indoklásban az szerepel, hogy jelenleg nincsenek egyértelmű előírások az egyéni vállalkozói igazolvánnyal vagy mezőgazdasági őstermelői igazolvánnyal nem rendelkező magánszemélyek által gyűjtött termékekből származó jövedelmek adózására. A javasolt új szabály a fémhulladék-felvásárláshoz hasonló megoldást vezetne be elsősorban azokra a magánszemélyekre vonatkozóan, akik jelenleg jellemzően nem fizetnek adót, mert – bár rendszeres jövedelemszerzés céljából gazdasági tevékenységet folytatnak – az önadózás szabályainak nem tudnak, vagy nem akarnak megfelelni.

A javaslat elfogadásával nem lesz megkerülhető az adózás a gyűjtött javak felvásárlónak történő eladása esetén, mert a felvásárlónak kötelező lesz minden kifizetett forint 25 százaléka után 16 százalék, vagyis 0,25x0,16=4 százalék személyi jövedelemadót levonnia, bevallania és forrásadóként befizetnie. Ha a gyűjtött termékek eladása nem felvásárlónak (például piacon) történik, továbbra is a jelenleg hatályos szabályok maradnának érvényben.

Aki tehát egyéni vállalkozóként gyűjtöget, továbbra is az egyéni vállalkozóra vonatkozó adó- és járulékszabályokat kell alkalmaznia, akinek pedig van olyan őstermelői igazolványa, amely jogosít a gyűjtögető tevékenység folytatására, és ahhoz van az adóévre érvényesített betétlapja, annak bemutatásával, illetve, ha családi gazdálkodó, az e jogállását igazoló okirata bemutatásával továbbra is elkerülheti, hogy a felvásárló az új szabályt alkalmazza.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.