Vállalkozás hvg.hu 2015. június. 19. 15:10

Orbán haverja csaknem 40 milliárdért építheti meg az úszóvébé palotáját

Mit gondolnak ki nyerte a 2017-es úszóvébé helyszínének megépítésére kiírt tendert? Igen, kitalálták, Garancsi István, a kormányfő közeli barátja, illetve nemrég birtokába jutott cége, a Market Építő Zrt. Csaknem 40 milliárdos melóról van szó.

Hatalmas cupákot emelt ki a húsosfazékból Garancsi István, a kormányfő kötélbarátja: az érdekeltségi köréhez tartozó Market Építő Zrt. nyerte a 2017-es vizes világbajnokság helyszínének felépítésére kiírt pályázatot. Az uniós közbeszerzési értesítő szerint a szerződés végleges összértéke 38,63 milliárd forint plusz áfa.

A Dagály utcai uszodakomplexumra ajánlati/részvételi felhívás közzététele nélküli/hirdetmény nélküli tárgyalásos, eredetileg nettó 40 milliárd forintra becsült tenderre a nyertes mellett a Strabag-MML Kft. és a Magyar Építő Zrt. is bejelentkezett, a jelek szerint sikertelenül. A szerződés szerint a Market 23 százalékos alvállakozói részvétellel számol.

Garancsi a 36. leggazdagabb magyar
Garancsi a Garhartt Invest ügyvezetője és egyetlen részvényese is. A céget húszmillió forint jegyzett tőkével alapították, fő tevékenysége az "egyéb sporttevékenység". Garancsi a Videoton futballklub többségi tulajdonosa is. A közelmúltban beszállt az energiaszektorba is: a résztulajdonában álló MET Energiaszolgáltató átvette az ország legnagyobb gázerőműve, a Dunamenti Erőmű 24,5 százalékos részesedését a GDF Sueztől. Garancsi a Napi.hu listáján a 48. leggazdagabb magyar lett 2014-ben 13,7 milliárd forintosra becsült vagyonával. Egy évvel később 19 milliárd forinttal már a 36. helyen tartózkodik.

A Videoton-tulajdonos Garancsi István nem sokkal korábban alapított, sporttevékenységgel foglalkozó cége,  a Garhartt Invest Zrt. tavaly ősz elején vette meg az állami megrendeléseken felhizlalt, tavaly 38,6 milliárdos árbevételt elérő Market Építő Zrt. 51 százalékát. A Market Építő jegyzi egyebek mellett a Fradi-stadion építését is. Garancsi új cége 51 százalékos részesedést szerzett a Market Építő Zrt.-ben, amely számos állami beruházást nyert el, köztük a Fradi-stadion építését is. A Market Építő 2013-ban nettó 38,6 milliárdos bevételt termelt és 740 millió forintos üzemi eredményt ért el, tavaly pedig 49 milliárdos árbevétel mellett 1,187 milliárdos adózott eredményt értek el, amibő 880 milliót osztalékként kivettek.

A Market ambíciózus terveket vázolt fel a tulajdonos váltás után: külföldön terjeszkedne, de beszállna a hazai lakásépítési piacra is. A magasépítés felfutására számít, autópálya- vagy vasútépítésekben azonban nem lát különösebb lehetőségeket. Nevükhöz köthető az év legnagyobb projektje, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a a Wizz Air 2000 négyzetméteres csarnokának – amely várhatóan szeptembertől a légitársaság karbantartó bázisa lesz – generálkivitelezője a Market Építő Zrt. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!