2012. július. 19. 08:38 MTI Utolsó frissítés: 2012. július. 19. 08:34 Vállalkozás

A magyar termékekről fogadott el rendeletet a kormány

A kormány szerdai ülésén elfogadta a magyar termék rendeletet - jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter csütörtökön reggel az MR1 Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A miniszter a rendelet lényegét összefoglalva közölte: az a magyar termék, amely 100 százalékban magyar alapanyagból készül, azt Magyarországon dolgozzák fel és csomagolják. Fazekas Sándor jelezte: a szóban forgó rendelet a fogyasztók számára nyújt  ismereteket a megvásárolandó termékekről, így tájékoztatja őket, hogy milyen árut  vesznek meg. 

Hozzátette: a rendelet a magyar termék megjelölésen kívül tartalmaz még átmeneti kategóriákat is.  Azokat a termékeket, amelyek magyar, de külföldi alapanyagot is tartalmaznak, ám Magyarországon gyártják azokat, hazai termék kategóriába sorolják. Ilyen például a hurka, amelyben a rizs nagy valószínűséggel külföldről származik - magyarázta a miniszter. 

Emellett példaként hozta a különféle csokoládékészítményeket - többek között a marcipánt - amelyeket Magyarországon készítenek de külföldi alapanyagból. Ezeket az árukat a hazai feldolgozású termék kategóriába sorolja a rendelet. 

A miniszter megjegyezte: a rendelet megalkotása miatt vannak ugyan Magyarországnak vitái az Európai Unióval, de a kormány és a Vidékfejlesztési Minisztérium álláspontja az, hogy rendelet megalkotásával olyan szabályozás jött létre, amely nem ütközik az unió jogrendjébe és a nemzetközi szerződésekbe. 

Fazekas Sándor beszélt még az új földtörvény tervezetéről is, amelyet július 12-én terjesztett az Országgyűlés elé. Megismételte: a törvény elfogadását követően Magyarországon földet csak földműves vásárolhat, az, aki élethivatásszerűen a földből él. A készülő új törvény célja egyértelműen a családi gazdaságok, azaz a középbirtokok megerősítése Magyarországon. Továbbá az, hogy a spekulánsok földszerzési lehetőségét teljes mértékben kizárja a jövőben.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.