2011. március. 25. 13:27 MTI Utolsó frissítés: 2011. március. 25. 13:30 Karrier

Sme: könnyű doktorátusért jönnek Szlovákiába a külföldiek

Meglepően sok külföldi szerez doktorátust a szlovákiai egyetemeken és főiskolákon; több szakértő szerint is azért jönnek a doktori titulusért Szlovákiába, mert itt sokkal könnyebb azt megszerezni mint külföldön - írta a Sme című szlovák napilap pénteken.

Az egyetemi oktatók úgy látják, hogy az alacsony ár és az oktatás alacsonyabb követelményrendszere egyaránt nagy szerepet játszik ebben. A liberális újság szerint a szlovákiai felsőoktatási intézményekben jelenleg mintegy 10 ezer a doktorandusz hallgatók száma, s ezek tíz százaléka külföldi. A legtöbben, 337-en Németországból érkeztek. A második helyen a csehek vannak, akik ezt a nyelvi és földrajzi közelséggel magyarázzák. 

A sajtó azonban felfigyelt arra, hogy az utóbbi időben magas pozícióban lévő csehek fordultak szlovák egyetemekhez. Michal Hasek, dél-morvaországi elöljáró és a Cseh Szociáldemokrata Párt első alelnöke például Diószegen szerzett jogi doktorátust. Renáta Vesecká, a tisztségéből nemrégiben menesztett cseh főállamügyész pedig ugyanezt próbálja elérni a pozsonyi Komensky Egyetem jogi karán. 

"Nem kizárt, hogy az is egy ok, hogy az illetőt nem vették fel a cseh főiskolára" - magyarázta a helyzetet Katerina Savicová, a cseh oktatási tárca képviselője. "Paradox helyzet, amikor olyan tanszékeknek van sok doktorandusz hallgatójuk, amelyek nem a legjobb színvonalú saját tudományos kutatással rendelkeznek" - hívta fel a figyelmet Ivana Kullova, a felsőoktatási intézmények színvonalát elemző és figyelemmel kísérő pozsonyi ügynökség képviselője. 

A sajtó úgy véli: a doktoranduszok által befizetett tandíj fontos anyagi forrás az egyetemek számára. Ugyanakkor a hallgatóknak anyagilag is megéri Szlovákiában doktorálni, mert a szlovák egyetemek még mindig jóval olcsóbbak mint a hasonló intézmények más nyugat-európai országban. Kommentárjában a Sme mindezt "akadémiai prostitúciónak" minősíti. A lap szerint a jelenséget nehéz megszüntetni, ugyanakkor tudni kell azt is - írja -, nyilvánvaló, hogy azok az egyetemek és főiskolák, amelyeken minden eladó, saját magukat járatják le.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.