Itthon hvg.hu 2024. szeptember. 30. 16:19

Meghalt Gerőcs László matematikatanár

Pályafutása során több mint negyven szakkönyvet és feladatgyűjteményt jelentetett meg, a legtöbben a Repeta-matek című műsorból ismerhették.

Hetvenkét éves korában meghalt Gerőcs László matematikatanár, az MTV Repeta-matek című műsorának alapítója és műsorvezetője – adta hírül fia, Gerőcs Péter a Facebook-oldalán.

Gerőcs László 1952-ben született Budapesten. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem matematika–fizika szakán 1975-ben végzett, majd 1981-ben doktori címet szerzett a magasabb rendű lineáris rekurzív sorozatok vizsgálatainál elért eredményeivel. Néhány évvel ezelőtti nyugdíjazásáig az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumban tanított, pályafutása során több mint negyven szakkönyvet, feladatgyűjteményt jelentetett meg.

No Title

No Description

„Ez az a tárgy, amelyet mindenki, szinte már óvodáskortól egészen az érettségiig a legnagyobb óraszámban tanul. Mivel nagyon egymásra épülő elemek vannak benne, ha véletlenül valakinek kimarad egy-egy ilyen, akkor nehéz a diák számára tovább építkezni” – mondta korábban lapunknak Gerőcs László arra kérdésre, miért „mumustárgy” a matematika.

Gerőcs akkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyerekek absztrakciós, logikai készségei, gondolkodási képességei nem egyforma tempóban fejlődnek. „Egy ötödikes osztályban ülő 28-30 gyerek nem azonos szinten van e téren. A matektanárnak így nehéz dolga van, mert úgy kellene megválasztani a tempót, hogy a legjobbak se unatkozzanak, és a leggyengébbek is megértsék az adott anyagrészt” – fogalmazott.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.