Itthon hvg.hu 2024. szeptember. 20. 14:39

Külföldi nyaralásáról hazahozott filléres koralldarabok miatt került bajba egy 17 éves lány, az ügyészség most ejtette az ügyet

A rendőrség természetkárosítással gyanúsította meg a lányt, a nyomozás hat hónapig tartott.

Az ügyészség megszüntette az eljárást azzal a lánnyal szemben, aki nyaralásáról koralldarabokat hozott haza – közölte a Fővárosi Főügyészség.

A 17 éves lány Mauritiuson nyaralt a családjával, ahonnan olyan, az Európai Unió joga által védettnek tekintett koralldarabokkal érkezett meg, amelyek behozatalához engedélyre lett volna szükség. A rendőrség gyanúsítottként hallgatta ki a lányt természetkárosítás bűntette miatt. Ezt követően az ügyészség bekérte az eljárás iratait, majd megállapította, hogy az ügyben büntethetőséget kizáró ok állapítható meg. Végül „a terhelt ténybeli tévedése” címén szüntették meg az eljárást.

Az Index nemrég hosszú cikkben számolt be az ügyről. A lap úgy tudja, hogy egy 12 fiú és egy 17 éves lány csomagjában találták meg a pár száz forint értékűre becsült, élettelen koralltöredékeket még februárban. A gyerekek a korallokat olyan, egy tengerparton összegereblyézett kupacból vették ki, amelyet a strand üzemeltetője később a kukába dobott. Számos tengerentúli országban egyébként ezeknek a koralloknak a gyűjtése legális, boltban is megvásárolható, az EU-ba behozni viszont egy uniós jogszabály miatt nem lehet. 

A nyomozás több mint hat hónapig tartott, az eljárási költségek több százezer forintot emésztettek fel, a gyerekek szüleinél környezettanulmányt is elrendeltek. Az időközben a 18. életévét betöltő lány vallomásában megerősítette, fogalma sem volt arról, hogy büntetendőnek minősül, amit tett.

Nyitóképünk illusztráció.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.