Itthon hvg.hu 2024. július. 24. 07:35

Egy állami iskolában azt kérdezték állásinterjún a pályázó tanártól, hogy sztrájkolt-e korábban

„Sztrájkolt? Azért kérdezem, lázadó típus-e” – hangzott a kérdés, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint ez jogellenes.

Több olyan pedagógus is van, akit azért nem vettek fel állami iskolába dolgozni, mert tavaly nemet mondott a státusztörvényre, de az is előfordult, hogy az állásinterjún arról faggatták a pályázót, sztrájkolt-e – értesült a Népszava.

„Sztrájkolt? Csak azért kérdezem, hogy lázadó típus-e” – hangzott el a kérdés az érintett tanár szerint az interjún, az illetőt végül nem vették fel, ám arról a lap nem ír, hogy ennek mi volt az oka, a cikkből az sem derül ki, hogy a tanár végül mit válaszolt. Nagy Erzsébet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője szerint diszkriminatív és az egyenlő bánásmód törvénnyel is ellentétes, ha valakit csak azért nem alkalmaznak állami intézményben, mert korábban elutasította a státusztörvényt. „Az, hogy valakit azért nem alkalmaznak, mert már élt a sztrájkjoggal mint alkotmányos alapjoggal, talán az előzőnél is súlyosabb jogsértés. Egy állásinterjún nem jelenthet hátrányt, ha valaki egyszer törvényes munkabeszüntetésben vett részt, az intézményvezetőnek pedig köze sincs ahhoz, hogy az álláshelyre jelentkező pedagógus sztrájkolt-e valaha” – mondta a lapnak Nagy.

A Klebelsberg Központ (KK) ezzel kapcsolatban a lap megkeresésére úgy fogalmazott, hogy „a szabad véleménynyilvánításhoz mindenkinek joga van, ahogy a jogszabályok alapján a pedagógusok sztrájkolhatnak is. Ezért senkit nem érhet hátrányos megkülönböztetés.”

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.