Fél évvel a hasonló olasz törvény után a magyar kormány is jogszabályban tiltaná be a laboratóriumi hús előállítását és forgalmazását. Az indoklás szerint ezzel az emberek egészségét és a vidéki életformát is védenék. A kormány korábban már a boltok külön polcára száműzte a sáskaburgert és a tücsök-proteinszeletet.
Mindenféle, nem élő állatok közbeiktatásával készült hústermék magyarországi előállítását és forgalmazását tiltaná az, az Agrárminisztérium által előkészített törvénytervezet, amelyet csütörtökön tett közzé honlapján a kormány, társadalmi vitára bocsátva a javaslatot – erre július 12-ig van lehetőség.
A törvénytervezet nem bonyolítja túl a dolgot, hiszen teljes és általános tilalmat ír elő. Eszerint “tilos a laboratóriumi hús, valamint a laboratóriumi húst összetevőként tartalmazó termék előállítása és forgalomba hozatala”. Két kivétel van csak: az orvosi és az állatgyógyászati célú felhasználás.
Laboratóriumi hús alatt pedig azt a terméket kell érteni, amely “állati sejtekből vagy szövetből mesterséges körülmények között, az élő szervezeten kívül izolált vagy előállított termék”. A tervezet a tilalmat az emberi egészség és a környezet védelmével, az agrárium fenntartható termelésével és
a hagyományos vidéki életforma védelmével indokolja.
Ám ebből az utolsó tűnik csak indokoltnak, az is ideológiai alapon. A laborhús emberi egészségre és környezetre gyakorolt káros hatása egyelőre nem egyértelmű, így ellene tenni is fikció. Nem beszélve a fenntartható termelésről, hiszen úgy tűnik, éppen a hagyományos állattenyésztés fenntarthatatlan.
Akárhogy is, Magyarország a laborhús betiltásával nem az első lenne az EU-ban, ami a szigort illeti. Olaszországban már tavaly decemberben betiltották a szintetikus (azaz laboratóriumi úton előállított) húsok előállítását, forgalmazását és importját akár élelmiszerként, akár takarmányként.
Magyarország tehát nem maradt le a szigorban, sőt már korábban is mindent megtett az Orbán-kormány, hogy visszaszorítsa például a különféle, rovarfehérje-tartalmú élelmiszereket. Tavaly márciusi az a döntés, amely szerint elkülönítve, külön jelzéssel kell kirakni a boltokban a rovarfehérjéből készült élelmiszereket.
A rovarfehérjéknek Nagy István agrárminiszter is nagy ellenzője. Ezt némi brüsszelezéssel körítve azzal szokta indokolni: fontos, hogy gasztronómiai hagyományainkat, étkezési kultúránkat megőrizzük, és ne hagyjuk, hogy megváltoztassák étkezési szokásainkat. Arról viszont
a miniszter már nem beszél, hogy a magyar étkezési szokásoknak mennyi szerepük van abban, hogy az EU ötödik legalacsonyabb várható élettartama a miénk.
Nagy István elődje, Fazekas Sándor ennél még harciasabb volt: ő szigorú büntetéseket ígért 2018-ban azoknak, „akik bogarakkal etetnék a magyarokat”. A hvg.hu szerkesztőségének kedvét mindenesetre egyikük sem tudta elvenni a tücsköktől-bogaraktól. Olyannyira, hogy főztünk is belőlük:
Arról is írtunk, Izrael élen jár abban, hogy válaszokat találjon a kibontakozó globális élelmiszerválságra, továbbá gondol arra is, hogyan vészeli át az elsivatagosodó éghajlaton a klímaváltozást. Például az élelmiszeripar megreformálásával is, ami ott magával hozta a sáskaburgert és a laborhúst: