Itthon hvg.hu 2024. január. 20. 17:59

Könnyű volt a matematika felvételi a negyedikeseknek és a hatodikosoknak

A nyolcadikos diákoknak már rögtön az első feladattal meggyűlhetett bajuk, ugyanis olyan fogalmat kaptak, ami az iskolai órákon ritkán kerül elő.

Ahogy azt korábban megírtuk, január 20-án szombaton 72 ezernél is több középiskolába készülő diák mérettette meg magát a gimnáziumi felvételin. A hivatalos adatok szerint 55 ezer nyolcadikos mellett nagyjából tízezer hatosztályos gimnáziumba készülő 11-12 éves hatodik osztályos, és hétezer, mindössze 9-10 éves negyedik osztályos diák írta meg a felvételit.

A magyar mellett a matematikai felvételit is ma írták meg a diákok, ahol a feladatsorban módusszal, koordináta-geometriával és hasábbal is találkozhattak a nyolcadikosok – számolt be róla az Eduline.

Töreky Szilvia, a Webkurzus matematikatanára a lapnak elmondta, hogy a negyedikes matek feladatsorban nem volt semmi huncutság, esetleg az ábrák okozhattak gondot a felvételizőknek. Szerinte ez egy teljesen vállalható feladatlap volt, ami szerkezetében egyre inkább hasonlít a hatodikosok és a nyolcadikosok feladatsorára. Utóbbiról megjegyezte, hogy az sokak számára nehéz volt.

Túry Gergely

Töreky Szilvia szerint már rögtön az első feladatban a módusszal többeknek meggyűlhetett a baja, mert ez a statisztikai fogalom általában az órákon el szokott sikkadni.

A negyedikesek egyébként rendkívül könnyűnek találták a feladatsort, volt, aki 25 perc alatt végzett az egésszel. A hatodikos felvételizők közül volt, aki szintén úgy nyilatkozott, hogy sokkal könnyebbek voltak a feladatok, mint amire előzetesen számított.

Az Eduline a nap folyamán folyamatosan követi a felvételi alakulását./p>

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.