Itthon hvg.hu 2023. július. 15. 10:15

A borosüvegek mentesülnek a drágább EPR-díjak alól

A kormány a kiélezett nemzetközi versenyhelyzetre hivatkozva csökkentette a boros palackok után a kiterjesztett gyártói felelősség keretében fizetendő díj mértékét.

A kormány a borászatok kérésének eleget téve, „a rendkívül kiélezett borpiaci versenyben való eredményes helytállásuk elősegítése érdekében csökkenti a borosüvegek után a kiterjesztett gyártói felelősség keretében fizetendő díjtétel mértékét” – jelentette be pénteken az agrárminisztérium.

Nagy István emlékeztetett, hogy Magyarország brüsszeli előírásra bevezette a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert, amelyben a gyártóknak díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezelésével kapcsolatos költségek megtérítésére. Arra azonban nem „emlékeztetett” a tárcavezető, hogy az Európában egyedülállóan magas magyar díjtételek már nem brüsszeli nyomásra alakultak így – a borászatokat elsődlegesen maga a kormány hozta tehát nehéz helyzetbe.

A kormány a borászokkal folytatott konzultáció eredményeképpen úgy döntött, hogy a borpiaci helyzetre tekintettel a korábbi termékdíjjal azonos marad a borosüvegek után fizetendő díjtétel mértéke.

A miniszter szombaton az M1-nek elmondta: a magyar borpiac szereplőinek óriási hátrányt okozott volna az uniós előírások alapján fizetendő többletteher a palackokra, amelynek fizetése alól Európa nagy bortermelő országaiban – Franciaország, Olaszország, Spanyolország – a gyártók felmentést kaptak.

Mint arról a HVG is beszámolt, a BDPST Group (amelyben vezető tisztségviselő Orbán Viktor miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel is) épp az elmúlt hetekben vásárolta meg a tokaji Patrícius Borházat, amivel a cég az egyik legnagyobb szereplője lenne a Tokaj-hegyaljai borvidéknek.

Hirdetés
hvg360 Matalin Dóra - Hamvay Péter 2025. május. 02. 19:30

Mitől lesz finom a főzelék, milyen vendégektől borul ki Sárközi Ákos, és van-e itthon jó és olcsó alapanyag?

Mit értenek sokan félre a gluténmentességben? Hogyan lehet kikeveredni a főzeléktraumákból? Melyik alapanyagokat utálják legjobban a magyarok? Szuvidáljunk, vagy kövessük nagyanyáink módszereit? És miért nem szabad soha válaszolni Sárközi Ákos kérdéseire az éttermében? A Michelin-csillagos séf, Szatmári Ferenc gasztroblogger és Horváth Judit gasztroíró, receptfejlesztő volt a HVG Címlapsztori vendége.