Itthon hvg.hu 2023. június. 09. 17:44

Ötmillióra büntette Novák Elődöt Kövér László, mert „cigánybűnözőket” emlegetett a parlamentben

Novák a parlamentben arról beszélt, hogy a Facebook a párt több programpontját sem engedi említeni.

Május végén szólalt fel Novák Előd, a szélsőséges Mi Hazánk politikusa az Országgyűlésben, és számonkérte a kormányon, miért nem terjeszti ki a reklámadót az olyan technológiai világvállalatokra, mint az Alphabet vagy a Meta. A beszédében „cigánybűnözést” emlegetett, de akkor az ülést vezető Lezsák Sándor még csupán azt kérte tőle, hogy kerülje a kifejezés használatát.

Novák arról beszélt, hogy a Facebook a párt több programpontját sem engedi említeni „a szegregációtól kezdve a cigánybűnözés elleni fellépésen át az LMBTQP-felvonulások betiltásáig”. Aztán úgy fogalmazott: a Facebook azt tilt ki a felületéről, akit csak akar, „ennyi erővel egy vendéglő-, vagy diszkótulajdonos is kiírhatná, mondjuk igény volna rá, hogy: cigányok nem léphetnek be!. A kormányt a kettős mérce jegyében mégis csak az utóbbi zavarja.”

Az Igazságügyi Minisztérium részéről reagáló Répássy Róbert nem értette, miért hasonlítja magát a Mi Hazánk a romákhoz, és közölte: a Facebook nem tartozik a kormány hatáskörébe.

Kövér László házelnök pedig később ötmillió forintos büntetést szabott ki a „cigánybűnözőzés” kifejezésért. Azt írta: „Novák Előd országgyűlési képviselő interpellációja közben a roma nemzetiség és a bűnözés egyértelmű kapcsolatára utaló kifejezést használt, valamint felszólalása további részében is az érintett etnikai közösséget sértő állítást fogalmazott meg”.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.