Itthon hvg.hu 2023. március. 17. 20:29

Nem tervez modellváltást a közoktatásban a kormány

Az Óbudai Egyetem valóban bejelentkezett a Szinyei Merse Pál Gimnáziumért, de a belügy nem tud más ilyen igényről.

Innovációban érdekelt középiskolákkal szeretnénk kialakítani egy olyan szisztémát, ami Magyarországon egyelőre még nincs – nyilatkozta az RTL Híradójának Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora, amikor a csatorna arról kérdezte, igaz-e, hogy bejelentkeztek a VI. kerületi Szinyei Merse Pál Gimnáziumért az államnál. Kovács azt mondta, olyan jellegű programokat tudnának kínálni az iskolának, amivel komolyabb tehetséggondozást és lehetőségeket tudnának adni a diákoknak.

Arról, hogy egyetemi alapítványokhoz kerülhetnek a közoktatási intézmények, a Népszava számolt be először még kedden. A lap azt írta, hogy az Óbudai Egyetem rektorhelyettese arról beszélt korábban a Szinyeibe járó diákok szüleinek, hogy ahogyan az állam a szerepvállalását elkezdte csökkenteni a felsőoktatásban, úgy ezt a közoktatásra is ki akarják terjeszteni. Kovács szerint viszont félreértették helyettese szavait, szerinte ez a mondat nem teljesen így hangzott el. Szerinte az egyetem a maga részéről ugyan kész átvenni egy gimnáziumot, ugyanakkor azt a Belügyminisztérium is cáfolta, hogy átadnák az egyetemi alapítványoknak a középiskolák kezelését. Sőt: a belügy szerint az idézett nyilatkozat „nem kormányzati álláspont”, a Szinyei Merse Pál Gimnázium átvételét az Óbudai Egyetem kezdeményezte, más hasonló jellegű átvételi igényről pedig nincs információjuk.

 

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.