Itthon hvg.hu 2021. augusztus. 13. 16:19

Túlterheltség miatt leállították az elektív műtéteket a Baleseti Intézetben

A Dél-pesti Centrumkórházban és a János-kórházban leállt a traumatológiai ellátás, a Baleseti Intézetre extrém terhelés hárul.

„Pontosan ezt nevezik összeomlásnak” – ezzel a megjegyzéssel osztotta meg Kunetz Zsombor egészségügyi elemző a Facebookon azt a levelet, amelyben a Baleseti Intézet vezetése a halasztható, elektív műtétek leállításáról tájékoztatja a kollégákat. A műtétek leállítására a levél szerint azért van szükség, mert a Merényi (vagyis a Dél-pesti Centrumkórház) és a János-kórház traumatológiai ellátásának leállása miatt az Intézet baleseti ambulanciájára extrém terhelés hárul.

A leállásról érdeklődtünk a Péterfy-kórháznál, amihez az intézet tartozik, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

„Tetszik, nem tetszik, abban az esetben, amikor az akut ellátás rászakad egy-két intézményre, akkor a tervezett műtétek elmaradnak, a várólisták nem csökkennek, de még csak nem is stagnálnak, hanem a végtelenbe növekednek. A szabadságokra a széthajszolt egészségügyi dolgozóknak is szükségük van mindannyiunk érdekében” – kommentálja a levelet Kunetz.

Kunetz Zsombor/Facebook

Az elemző szerint azonban a helyzetet nem csak egyedi tényezők okozzák, „az az állapot csak romlani fog mindaddig, amíg engedjük, hogy az egészségügy irányításának a közelében ennyire alkalmatlan, kutyaütő banda legyen”.

A sürgősségi ellátással nem ez az első probléma mostanában, az Uzsokiban erőforráshiány miatt négy napra leállították a sürgősségi ellátást.

Szeptember 11-től szeptember 13-ig pedig a Honvédkórházból irányítják át más intézményekbe a sürgősségi eseteket, mert a Nemzeti Népegészségügyi Központ a Honvédkórház Róbert Károly krt.-i telephelyét jelölte ki a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egészségügyi biztosítására.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.