Domány András
Szerzőnk Domány András

A törvény a kihirdetése utáni napon máris hatályba lép. Gulyás Gergely korábban arról beszélt, hogy ügy közéleti vitára alkalmas formában pillanatnyilag nem létezik, tervek sem állnak rendelkezésre.

A Fudan-botrány
Friss cikkek a témában

A kínai egyetemről vasárnap azt mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy „a Fudan Egyetem ügye közéleti vitára alkalmas formában pillanatnyilag nem létezik. Tervek sem állnak rendelkezésre. Ha meglesznek a tervek, világosak a pénzügyi feltételek, az egyetemépítés költségei és finanszírozása, akkor lehet dönteni.” Szerinte másfél év múlva lehet majd népszavazást tartani.

A hvg.hu két napja felidézte, hogy a Fudan elleni szombati tüntetés előtt a kormány nagyon is létező, konkrét tervekről beszélt, hozott határozatokat, és megállapodást is aláírt a kínai féllel. Továbbá már május 11-én benyújtotta a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló törvényjavaslatot (pdf), amely indoklásában egy véglegesen elhatározott programot méltat:

A létrejövő egyetem erősíti a hazai felsőoktatás versenyképességét, számos munkahelyteremtő nagyvállalatot vonzhat Magyarországra. K+F központok kialakítását alapozhatja meg, amelyek további jelentős fejlesztési beruházásokat ösztönözve érdemben élénkíthetik a gazdaságot.

A jogszabály megbízza a felsőoktatásért is felelős Palkovics László minisztert a többi egyeteméhez hasonló közérdekű vagyonkezelő alapítvány létrehozásával, amelynek általa kinevezett kuratóriumát utóbb már a kormány által sem válthatja le. Ez az alapítvány hozza létre az egyetemet a megjelölt négy ingatlan területén „a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény alapján magyarországi székhellyel, államilag elismert felsőoktatási intézményként”.

A zárószavazás szerepel az Országgyűlés jövő heti programjában. A törvényalkotási bizottság csütörtök délutáni ülésén még benyújthat hozzá módosító javaslatot. Ha kedden, 15-én szavaznak és a köztársasági elnök aláírja a törvényt, az a Magyar Közlönyben történő kihirdetése utáni naptól hatályba lép, annak ellenére, hogy Gulyás Gergely miniszter szerint az ügy „közéleti vitára alkalmas formában pillanatnyilag nem létezik, tervek sem állnak rendelkezésre”.

Ezen kívül 22 további törvényjavaslatról dönt az Országgyűlés 15-én, a nyári szünet előtti utolsó ülésnapon. Ezek között lesz a jövő évi költségvetés és az azt megalapozó törvénycsomag, a Budapesti Diákváros, a veszélyhelyzettel kapcsolatos átmeneti szabályozás, a bérlakások megvásárlására vonatkozó javaslat, amelynek az eredetihez képest jelentős átírásáról szintén csütörtök délután dönt a törvényalkotási bizottság, és a pedofilok szigorúbb büntetéséről szóló javaslat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Nagyítás Máté Péter 2021. június. 18. 20:00

Orfűn tért vissza a fesztiválszezon

Többek között Krúbi és a 30Y koncertjével startolt el a szezon első fesztiválja Orfűn. A MiniFishingen szombat hajnalig közel 30 zenekar lép még színpadra, mi is ott jártunk, hogy újra átéljük a koncertélményt.