Itthon Eduline 2021. május. 04. 09:48

Matekérettségi: számtani sorozatok, halmazok, valószínűség- és százalékszámítás a feladatok között

Hatványozós feladatot is kaptak az érettségizők.

Kedden 9 órakor elkezdődött a matematikaérettségi. A középszinten vizsgázók első feladatsoráról megérkeztek az első információk a HVG oktatási portáljához, az Eduline-hoz: ez 10-12 feladatot tartalmaz, amely alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzi.

Idén ebben a vizsgarészben előkerülnek a számtani sorozatok, halmazok, valószínűség- és százalékszámítás, módusz és medián, és szögek minden mennyiségben. Ezen felül hatványozós feladatot is kaptak a vizsgázók. Az első feladatlap megoldására 45 percet kapnak a diákok, ha letelik az idő, a felügyelő tanárok összeszedik a lapokat.

További részletek az Eduline.hu-n:

Sorozatok, halmazok és szögek: ilyen feladatokat kaptak a diákok a matekérettségi első részében

A matematikából középszinten vizsgázók két feladatsort kapnak: az első 10-12 feladatot tartalmaz, amely alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzi.

Nem nevezhető kedves feladatsornak az idei, vannak benne trükkök – mondta az Eduline által megkérdezett szaktanár a mai érettségi első feladatlapjáról. Persze vannak olyan feladatok is, ahol a megszokottól eltérően idén nem kell nehezebb számolásokat megoldani a részpontokért.

Nem megszokott a nehézségi sorrend sem, ez is kizökkentheti a diákokat – emelte ki a szaktanár. Szerinte nem a könnyűtől halad a nehezebb felé a feladatsor felépítése, hanem az első öt feladatban is vannak nehezebb példák, míg az utolsó kérdés kifejezetten egyszerű.

A szaktanár szerint kifejezetten sok trükkös feladat van a matekérettségi első részében

Az előző évekhez képest "nem megszokott formában" kaptak feladatokat a diákok a mai matekérettségin. Az általunk megkérdezett szaktanár szerint a témakörök ugyan nem nehezek, de lehet buktató a rövid feladatokban.

A második, hosszabb és összetettebb feladatokból álló részben a egyenletrendszer, síkgeometria, gráfok, százalékszámítás és logaritmusok is előkerült, illetve több szöveges feladatot is kaptak. Az egyik – több matematika témakört érintő – feladat a Balaton-átúszáshoz, egy másik jégkorongbajnokságról szól.

Az első infók a matekérettségi második részéről: itt is előkerülnek a szögek

Egyenletrendszer, síkgeometria, gráfok, százalékszámítás és logaritmusok - ilyen témakörök is szerepelnek a középszintű matekérettségi második, hosszabb és összetettebb feladatokból álló részében.

Az Eduline által megkérdezett szaktanár szerint a tizenötös feladatnak inkább választható kérdések között lenne a helye – de összességében a második feladatlap sem nehéz, csak apróbb trükkök és olyan részkérdések vannak benne, amire figyelni kell. A választható feladatok között meglepő, hogy előkerül olyan tematika is, ami kötelező szokott lenni – emeli ki. A 17-es és a 18-as feladat pedig kicsit „szemétkedős”, ugyanis inkább emelt szinten jellemző, hogy több egymáshoz hasonló, de részkérdéseken alapuló kérdés kerül egy feladatba – ez nem feltétlenül nehéz, de ijesztő lehet szerinte.

"Van benne barátságos feladat, de itt is vannak trükkök - szükség lesz a 135 percre"

Az Eduline által megkérdezett szaktanár szerint az első három feladat nem nehéz csak bonyolultabb lehet a megfogalmazása, ami - hasonlóan az első feladatlaphoz - megakaszthatja a diákokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról