Itthon Serdült Viktória 2021. május. 03. 10:37

Itt nézheti vissza Karikó Katalin előadását a Magyar Tudományos Akadémián

Serdült Viktória
Szerzőnk Serdült Viktória

Kutatásairól, az mRNS technológiáról és az elmúlt évtizedekről is beszélt a BioNTech alelnöke a 194. közgyűlés ünnepi ülésén.

Különleges vendéget fogadott a Magyar Tudományos Akadémia 194. közgyűlése. Az elnöki köszöntő után Karikó Katalin kutatóbiológus, biokémikus, az mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, a mainzi BioNTech alelnöke, a Pennsylvaniai Egyetem professzora tartott élő előadást.

Az előadás előtt Freund Tamás, az MTA elnöke beszélt arról, mi a tudomány feladata. Az elnök szerint a tudománynak minden eszközével segítenie kell a társadalom összes rétegét abban, hogy képes legyen lépést tartani a hatalmas változásokkal, akár olyannal is, mint a koronavírus-járvány.

Freund szerint a tudományt igazodási pontként kell elfogadtatni a társadalommal, és ez éppen az MTA tagjaitól várható kell leginkább. A tudomány iránti közbizalom feladatát azonban csak az ehhez szükséges forrásokkal és eszközökkel ellátott intézmény tudja ellátni. A kutatóintézetek elcsatolása után az új erőtérben azon kell dolgoznunk, hogy a legmegfelelőbb szerepkört kitaláljuk – utalt az MTA jelenlegi helyzetére az elnök. Ehhez különösen fontosnak tartotta a fiatalok bevonását is a munkába.

„Ha van olyan pillanat, amikor a tudomány társadalmi haszna egyértelműen látszik, az most van” – utal a koronavírus-járványra Freund, aki köszönetet mondott Karikó Katalinnak, hogy elfogadta meghívásukat.

Karikó Katalin ezután kezdte meg előadását kutatásairól és az mRNS technológia alapjairól, amit itt lehet visszahallgatni:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Tech Bedő Iván 2021. május. 13. 13:12

Ha már a rendőrséget is zsarolják, akkor tényleg baj van

A hackerek az ellopott adatokat már nemcsak titkosítják, hanem azzal zsarolnak, hogy ki is szivárogtatják az érzékeny információkat. A kiberbűnözők eszköztára bővül, már nem félnek közművek - mint most egy olajvezeték - ellen bevetni őket, vagy akár a hatóságokat is támadják. A háttérben felsejlenek a kevésbé demokratikus berendezkedésű államok.