Itthon hvg.hu 2021. április. 17. 17:13

Helyi népszavazást kezdeményez a kínai egyetem ügyében Baranyi Krisztina

Annak a 13 hektáros területnek, ahol megépülne a Fudan Egyetem, több mint a fele Ferencváros tulajdonában van, ez alapján kezdeményez helyi népszavazásokat Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere.

Facebookon tette közzé Baranyi Krisztina, hogy a fővárosi közgyűlés tagjaként és Ferencváros polgármestereként helyi népszavazásokat kezdeményez a kínai egyetem, a Fudan ügyében. 

Bejegyzésében emlékeztetett: Orbán Viktor a 2019-es önkormányzati választások után azt ígérte, hogy „Magyarország kormánya nem kíván olyan fejlesztéseket végrehajtani Budapesten, amit Budapest felelős vezetői nem akarnak”. Ennek megfelelően létre is jött a Budapesti Közfejlesztések Tanácsa, ahol a kormány által tervezett nagyberuházásokról születnek a Fővárossal közös döntések. A tanácsban széleskörű támogatottsága volt a Diákvárosnak, ahogy az atlétikai világbajnokság megrendezésének is, de a kínai Fudan egyetem pont ide tervezett campusáról „nemhogy közös döntés nem született, de el is titkolták előlünk az erről szóló államközi megállapodást, a tervek részleteit, a helyszínt, a finanszírozási konstrukciót, mindent” – magyarázta.

Karácsony: Saját embereit sem kíméli a kormány, hogy lakájtempóban kiszolgálja a kínai gazdasági-politikai érdekeket

A főpolgármester szerint a kormány előbb több ezer magyar fiatal olcsó lakhatásának ügyét dobta sutba, majd megalázta saját kormányának tagjait is, amikor Palkovics Lászlóra bízta a Fudan Egyetem és a Diákváros megvalósításának koordinálását.

A polgármester hozzátette: annak a 13 hektáros területnek, ahol megépülne a Fudan Egyetem, több mint a fele Ferencváros tulajdonában van és a Főváros is rendelkezik ott némi ingatlantulajdonnal. „Vagyis ezeket az ingatlanokat át kellene adnunk erre a célra. Az a felhatalmazás, ami alapján ezt megtehetnénk, nem született meg. Ehhez Budapest és a ferencvárosiak beleegyezése is kell. Ha máshogy nem megy, népszavazás döntsön arról, hogy odaadjuk-e Ferencváros vagyonát egy magánegyetemnek, amelynek költségeit még az unokáink is fizetni fogják. Amíg nem születik felelős, közös döntés arról, hogy a Fudan megépülhet ebben a városban, Ferencváros nem fog semmilyen vagyonelemet ennek a projektnek a rendelkezésére bocsátani” – szögezte le.

Ahogy korábban megírtuk, a IX. kerületi Duna-parton 540 milliárd forintos kínai kölcsönből és kínai kivitelezővel felépítendő Fudan ügyében a legutóbbi fordulat, hogy egy pénteki kormányhatározat elvette az ügyet Fürjes Balázstól, akinek a Déli Városkapu Fejlesztési Programból a Ferencvárosi Szabadidő- és Sportpark, az új Csepeli Közpark és a Dunai Evezős Központ előkészítése és tervezése marad meg feladatként. A Budapest Diákváros, valamint a Fudan Hungary Egyetem megvalósítását hétfőtől a felsőoktatást amúgyis felügyelő Palkovics László innovációs és technológiai miniszter irányítja kormánybiztosként, külön díjazás nélkül. 

A határozat  egyértelműen kimondja: a kormány fenntartja szándékát a Budapest Diákváros megvalósítására, úgy, hogy emellett a Fudan Hungary Egyetem budapesti oktatási-kutatási és adminisztratív infrastruktúrája is létrejöjjön.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Sport Horn Andrea 2021. május. 13. 20:00

Ki osont be titokban és miért a magyar sportlövő szállodai szobájába?

Példátlan események követik egymást a hazai sportlövészeknél. Előbb a márciusi sportlövő-világkupán Újdelhiben a magyar férfi válogatott két tagja nem állt ki az egyik versenyszám döntőjére, mert harmadik társuk fegyvere szerintük szabálytalan volt. Az elmúlt napok pedig olyan, újabb fordulatot hoztak, amely miatt a magyar sportélet egyik legnagyobb botrányává fajulhat.