Itthon Ballai Vince 2021. április. 16. 18:10

“Feleslegesen új szituáció” az iskolák részleges újranyitása

Sok diák nem lesz bent az iskolákban hétfőtől, hiába indul újra a jelenléti oktatás az alsó tagozaton. Az általunk megkérdezett iskolaigazgatók nem rajonganak az ötletért. Lesz, ahol arra számítanak, hogy olyan lesz az oktatás, mintha ügyeletet tartanának, és a részleges újranyitással feleslegesen új szituációt alakít ki a kormány.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Ez egy csúnya döntés, a nevelőtestületen belül is ellentéteket gerjeszt – mondta a hvg.hu-nak egy budai általános iskola igazgatója arról, hogy a kormány az óvodások és az általános iskolák alsós osztályainak esetében elrendelte hétfőtől a jelenléti oktatást.

Ezt szerdán, a kormányülés után jelentette be a miniszterelnök, majd a péntek reggeli rádióinterjúban gyakorlatilag egy tavalyi nemzeti konzultáció eredményével indokolta a lépést. Ugyan Horváth Péter, a pedagóguskar elnöke jónak tartja a döntést, a hvg.hu-nak nyilatkozó igazgatók körében nem aratott osztatlan sikert.

Az alsó tagozatos kolléga talán kevésbé veszélyeztetett, mint a felsős? Ennek nagyon rossz üzenete van

– vélte a fentebb is idézett igazgató. Az intézményvezetők azonban nemcsak a megnövekedett fertőzésveszély miatt kritizálják a döntést, hanem azért is, mert várhatóan sokan fognak hiányozni diákok – és páran a pedagógusok közül is.

Féltik a nagyobb testvéreket, a velük együtt élő nagyszülőket. Minden családban vannak kisebb és nagyobb gyerekek, vagy velük egy fedél alatt élő idős nagyszülők, esetleg krónikus betegek. Ritka az olyan család, ahol egyik sem fordul elő – mondta a hvg.hu-nak egy vidéki kisiskola igazgatója, aki maga sem lelkesedik az osztálytermi oktatás hétfői újraindításáért.

A kérdéses kistelepülésen jelenleg is több fertőzöttről tudni, a járványügyi adatok pedig rosszabbak, mint tavaly ősszel, amikor bevezették a digitális oktatást. (A digitális oktatás első napján a mostanihoz képest kevesebb mint feleannyi halálos áldozatról számoltak be, és körülbelül felannyi új fertőzöttet azonosítottak.)

Az iskolában ráadásul több olyan pedagógus is van, aki alsó és felső tagozaton is tanít, nem világos, ők hogyan tudják majd összehangolni a jelenléti és a digitális távoktatást, ami a felsős iskolások esetében tovább zajlik. A fentiek ellenére a gyerekek többsége bent lesz – mondta a hvg.hu-nak az igazgató, aki szerint a diákoknak 13 százaléka marad csak otthon. Más iskolákban azonban ennél sokkal többen fognak hiányozni. A budai általános iskola vezetője 50-60 százalékos otthonmaradásra számít, Turcsik Viktor, a Budaörsi Herman Ottó Általános Iskola igazgatója szerint pedig náluk is mindössze 39 százaléka fog bemenni a diákoknak.

Az igazgatók egy része nem mérlegel a kikérők esetében, és automatikusan jóváhagyja azokat, de hallottunk olyanról, aki nem akar a tömegével érkező beadványokkal foglalkozni, illetve olyanról is, aki többet arra hivatkozva dobott vissza, hogy az általános vírusfertőzéstől való félelem helyett nyomósabb indokot vár, bár ez a TASZ oldalán található tájékoztatás alapján nem lenne szükséges. Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár korábban arról beszélt, a járványhelyzet miatt a szülő otthon tarthatja a gyerekét, ami igazolt hiányzásnak számít.

Az oktatásirányítás ugyanakkor nem tette kötelezővé az otthonmaradottak digitális oktatását, mert nem várhatják el a tanároktól, hogy egyszerre végezzék mind a két fajta munkát. Maruzsa Zoltán csütörtökön az operatív törzs tájékoztatóján arról is beszélt, hogy aki otthon marad, annak magának kell készülnie, amihez az iskolától kaphat feladatokat. Jelentős érvnek nevezte az alsó tagozatos visszanyitás mellett, hogy a digitális oktatás nem hatékony ebben a korosztályban, de az igazgatók szerint hiába.

Már úgyis le vannak maradva

– mondta a hvg.hu-nak a vidéki kisiskola vezetője, aki nem tartja észszerűnek a gyerekek és szüleik életének védelme szempontjából sem a lépést. A budai iskola igazgatója szerint sem a gazdaság újraindítása, sem a gyerekek tanulmányi előremenetelének kérdése nem igazolja a döntést. “Ezek csak addig állják meg a helyüket, amíg nem emberéletekről van szó” – mondta a járványügyi adatokra utalva. Pénteken például 241 koronavírusos beteg vesztette életét, és több mint 5000 új fertőzöttet azonosítottak, miközben Müller Cecília országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy tetőzik a járvány, és egy hétig még biztosan ilyen magasak lesznek a számok.

Müller: "Tetőzik a harmadik hullám, magas számokkal küszködünk"

A regisztráltaknak már majdnem a kétharmada megkapta az első oltást, a többieknek bármikor csöröghet a telefonja. Müller Cecília szerint bár egyes járványügyi számokban csökkenést lehet látni, azokból egyelőre nem szabad levonni nagy következtetéseket.

Mindenesetre azok az igazgatók, ahol sok diák marad otthon, úgy érzik, nem sokban fog különbözni az oktatás az ügyelettől. Szerencsésebb lett volna a digitális oktatás mellett maradni, és az iskolákat csak ügyeletben kinyitni, hogy az a szülő, akinek szükséges munkába mennie, bevihesse a gyerekét. Így is úgy fogunk működni, mintha szüneti ügyeletet tartanánk – mondta Turcsik Viktor.

Eddig ismertük a tantermen kívüli és a jelenléti oktatást, de amire hétfőtől számíthatunk, egy teljesen új helyzet, egy feleslegesen új szituáció lesz.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Arató László (EUrologus) 2021. május. 08. 14:00

Feladtuk a leckét az EU-nak az orosz és a kínai oltással

Amíg nincs egységes uniós Covid-igazolás, tagállami szinten szabályozzák a beutazási szabályokat. Ezek eléggé eltérőek jelenleg is, de még bonyolultabbá teszi a helyzetet, hogy csak Magyarországon használnak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által nem jóváhagyott vakcinákat is. Vannak országok, amelyek erről tudomást sem vesznek, mások részben alkalmazkodnak, néhányan pedig teljes mértékben.