Itthon hvg.hu 2021. április. 14. 16:02

Orbán Viktor: Hétfőn az óvodások és az alsósok kezdenek, a felsősök csak május 10-én

A teraszok jövő héten nyithatnak, ha megvan a 3,5 millió beoltott.

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookra feltöltött videót azzal kezdte, hogy megvan a 3 millió beadott oltás, amiért köszönetet mondott. Azzal folytatta, hogy az oltással "jól haladunk". A kormány 3,5 millió beoltottál határozta meg a nyitás következő lépését, ami jövő szerdán vagy csütörtökön következhet be. Ez azt fogja jelenteni, hogy kinyithatnak a teraszok, "visszakapjuk a régi életünk egy darabját". A vendéglátósok megsegítése érdekében a teraszdíjat eltörlik.

Orbán Viktor bejelentette, csak fokozatosan és óvatosan nyitnak az iskolák.

Hétfőn nyitnak az óvodák és az általános iskola alsó tagozata, a felsők május 10-én nyílnak meg.

Ugyanakkor, mint a középiskolák. Orbán nem indokolta a döntést, a középiskoláknál az érettségivel indokolták korábban a halasztott nyitást.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke Orbán Viktor bejelentése után a hvg.hu-nak azt mondta, elfogadható, jó döntést hozott a kormány. Ők korábban is amellett voltak, hogy a jelenléti oktatást fokozatosan - az óvodákkal és az alsó tagozatosokkal kezdve - érdemes újraindítani a járványügyi adatok ismeretében. Ezzel könnyebb lesz azoknak a szülőknek, akiknek a kisebb gyerekek feletti folyamatos felügyeleti kötelezettség miatt már esetleg elfogyott a szabadságuk. “ A legkisebbeknél a legkisebb a mozgás, nincsenek kollégiumok, így kisebb a fertőzés kockázata” - mondta a hvg.hu-nak.

Egy április elején végzett felmérésből az derült ki, hogy a pedagógusok 87 százaléka ellenzi, hogy április 19-én minden oktatási intézmény kinyisson, és majdnem minden második ember csak akkor indítaná el a személyes oktatást, ha a napi regisztrált fertőzöttek száma kevesebb lenne 1400-nál (az eheti adatok jócskán meghaladják ezt), azonban az is kiderült, hogy az általános iskolai tanárok és óvónők mennének a legnagyobb arányban dolgozni.

A szülők hozzáállásáról is készült egy felmérés, aszerint a szülők 76,3 százaléka nem tartja biztonságosnak az április 19-i nyitást, és 33,5 százaléka biztos abban, hogy nem engedi vissza az iskolába gyermekeit. A hvg.hu a nap folyamán beszélt több általános iskolai igazgatóval, akik jelezték, hogy sorban kapják a szülőktől a kérelmeket, amiben a megfertőződés kockázata miatt kérik, hogy a gyermekeiknek ne kelljen iskolába menniük.

Koronavírus és iskolanyitás: a diákoknak könnyebb, a tanároknak nehezebb lesz otthon maradni

„Nekünk volt egy nemzeti konzultációnk, amely nagyon világosan megmondta, hogy milyen lépéseknek kell egymás után történniük. Abban azért részt vett vagy 500-600 ezer ember, emlékeim szerint. Van is egy remek sorrendem. Tehát azt mondták a nemzeti konzultáción, hogy először az iskolákat kell kinyitni, aztán az éttermeket, aztán a szállodákat és utána a jeggyel látogatható kulturális, sportrendezvényeket, mozikat, konditermeket.

Volt olyan iskola, ahol 50-60 százalékos otthonmaradásra számítottak, és volt olyan, ahol 20 százalékosra, de a tanárok közül is voltak olyanok, akik jelezték, hogy otthon maradnának.

A kormány még március végén rendeletben szabta meg, hogy az általános iskolákban – illetve a hat- és nyolcosztályos gimnáziumok 5-8. évfolyamain is – április 19-től újraindul a jelenléti oktatás, ezt írta felül Orbán a mostani bejelentéssel.

Ennek a jelenlegi súlyos járványadatok melletti nyitás elrendelése ellen diákok, szülők és szakmai szervezetek is tiltakoztak. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nyílt levelet is írt a kormányfőnek, arra hivatkozva hogy a koronavírus ellen beoltott tanároknál – akiknek a szervezett oltása húsvét hétvégéjén indult – még nem biztos hogy kialakul a védettség, és hogy a vírus jelenleg leginkább terjedő brit variánsa sokkal gyorsabban terjed a fiatalok és a gyerekek körében is, emiatt pedig kockázatos lépés újra bevezetni a jelenléti oktatást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Arató László (EUrologus) 2021. május. 08. 14:00

Feladtuk a leckét az EU-nak az orosz és a kínai oltással

Amíg nincs egységes uniós Covid-igazolás, tagállami szinten szabályozzák a beutazási szabályokat. Ezek eléggé eltérőek jelenleg is, de még bonyolultabbá teszi a helyzetet, hogy csak Magyarországon használnak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által nem jóváhagyott vakcinákat is. Vannak országok, amelyek erről tudomást sem vesznek, mások részben alkalmazkodnak, néhányan pedig teljes mértékben.