Itthon hvg.hu 2021. április. 12. 13:31

Koronavírus-fertőzésben elhunyt a Párbeszéd nyíregyházi képviselője

Lövei Csaba 58 éves volt.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Elhunyt Lövei Csaba tanár, a Párbeszéd nyíregyházi önkormányzati képviselője, a Szövetségben Nyíregyházáért ellenzéki frakció tagja. A Szabolcsihir úgy tudja, hogy a politikus koronavírus-fertőzés miatt vesztette életét.

A képviselőről megemlékezett Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd társelnöke. „Lövei Csaba mélyen hitt a tiszta közéletben. És nemcsak beszélt róla, hanem tett is érte: tucatnyi alkalommal leplezett le korrupciós ügyeket. Felkészült volt, tettre kész, egyenes, és páratlan bátorsággal küzdött a korrupció ellen. Csaba újabb megméretésre készült: az ellenzéki előválasztáson ő lett volna a Párbeszéd országgyűlésiképviselő-jelöltjeinek egyike. Nagy lendülettel és elkötelezettséggel készült a feladatra, mert számára nem volt kérdés, hogy az ellenzék közös erővel leváltja a kormányt, és megkezdődhet egy igazságosabb, tisztább, élhetőbb Magyarország felépítése. Csaba ebben a munkában is kivételesen értékes tagja volt közösségünknek” – írta a közösségi oldalán Karácsony.

Lövei Csaba diplomáját 1988-ban a Nyíregyházi Egyetem jogelődjén, a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán szerezte. Pályája során dolgozott általános iskolai tanárként, kollégiumi nevelőtanárként, pénzügyi-biztosítási területen és politikai kampányok szervezőjeként.

A politikába a rendszerváltás idején kapcsolódott be, az SZDSZ megyei szervezője volt. Utóbb az Együtt-PM régiós koordinátoraként tevékenykedett, majd 2014-ben az Együtt-PM-jelöltjeként listáról lett a nyíregyházi közgyűlés tagja. 2019-ben egyéni körzetben nyert.

A Mindenki Magyarországa, LMP, Függetlenek Egyesülete, JOBBIK, MSZP, Párbeszéd, Momentum, DK közös jelöltjeként jutott a nyíregyházi közgyűlésbe a 2019-es önkormányzati választáson, megelőzve a Fidesz városi elnökét.

Nemrég jelentette be, hogy a 2022-es választáson szeretné a Parlamentben képviselni a nyíregyháziakat, ezért indul az idei ellenzéki előválasztáson a Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatásával a Párbeszéd Magyarországért színeiben.

Lövei Csaba 58 éves volt, három gyerek édesapja. Ő már a második a nyíregyházi képviselő-testületben, aki a koronavírus halálos áldozata, miután tavaly ősszel elhunyt Adorján Gusztáv, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője.

Lövei Csabát a Párbeszéd saját halottjának tekinti.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Sport Horn Andrea 2021. május. 13. 20:00

Ki osont be titokban és miért a magyar sportlövő szállodai szobájába?

Példátlan események követik egymást a hazai sportlövészeknél. Előbb a márciusi sportlövő-világkupán Újdelhiben a magyar férfi válogatott két tagja nem állt ki az egyik versenyszám döntőjére, mert harmadik társuk fegyvere szerintük szabálytalan volt. Az elmúlt napok pedig olyan, újabb fordulatot hoztak, amely miatt a magyar sportélet egyik legnagyobb botrányává fajulhat.