Itthon hvg.hu 2021. április. 07. 18:35

Alig engedi a Fidesz, hogy az 1989 előtti titkosszolgálati iratokat kutathassák

Már tizenegy éve látványosan ellenáll a kormánypárt annak, hogy megismerhetőek legyenek a rendszerváltás előtti állambiztonsági iratok.

Egymást követő huszonharmadik alkalommal sem vették fel a parlamenti napirendre az LMP állambiztonsági nyilvánossággal kapcsolatos törvényjavaslatát. A Fidesz az egykori megfigyelteket és a korszak kutatóit csak igen korlátozott keretek között, vagy sehogy sem engedi a pártállami titkosszolgálatok iratainak közelébe – olvasható az e heti HVG-ben.

2010 óta alig került új dokumentum a szolgálatoktól az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába. A hírszerzéssel foglalkozó Információs Hivatal adott át 59 folyóméternyi paksamétát, a többi szolgálattól alig csurrant-cseppent valami. Márpedig a Kenedi János vezette bizottság 2008-ban jócskán talált olyan irategyütteseket, amelyeket szerintük a szolgálatok indokolatlanul tartottak vissza.

A Magyar Néphadsereg Vezérkara 2. csoportfőnökségének irataiból például csak másfél folyóméternyi irat került át a levéltárba. Pedig a témát kutató Borvendég Zsuzsanna szerint „úgy tűnik, hogy a nagyágyúk többsége mind a külkereskedelemben, mind a sajtóban ide volt bekötve”.

További részletek az e heti HVG-ben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Bihari Ádám 2021. április. 20. 06:30

Levegővétel az intenzív osztályon: kinek jusson?

Elképesztően magas a halálozás azok között a Covid-betegek között, akiket lélegeztetőgépre kapcsolnak, akiket viszont ennél enyhébb módszerekkel kezelnek, túlélhetik. A szakemberek szerint viszont nem véletlenül találták fel a gépeket, azok nem halálos ítéletet jelentenek, hanem éppen az utolsó esélyt az életre. Javíthatna a halálozási számokon, ha az orvosok feltehetnék a kérdést, amely alapján meghozhatnák a legnehezebb döntést: kinek több az esélye a túlélésre? Itthon ez egyelőre tabu.