Itthon MTI / hvg.hu 2021. április. 07. 20:36

Gulyás: Nem nagy nehezen döntött a kormány a pedagógusok beoltásáról

A miniszter nem aggódik, amiért a frissen beoltott pedagógusokat egyből visszaküldik az iskolákba. A kormány intézkedéseit azzal vette védelmébe, hogy mások ennél lényegesen kisebb védettség mellett is dolgoznak.

Az iskolák bezárása is téma volt az Országgyűlés szerdai ülésén: a kérdést a párbeszédes Burány Sándor vetette fel, majd pedig Gulyás Gergely válaszolt neki. Burány azt mondta:

A kormány súlyos veszélynek teszi ki a pedagógusokat azzal, hogy napokkal az első koronavírus elleni oltás beadása után visszaküldi őket a gyerekek közé.

A teljes védettség csak hetekkel a második oltást követően alakul ki – emlékeztetett. Felvetette azt is, a kormány a szociális munkások nagy részét kizárta abból a lehetőségből, hogy az első oltást soron kívül is megkaphassák.

Burány Sándor

Nem végül és nagy nehezen döntöttek a pedagógusok beoltásáról

– kezdett válaszába Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az operatív törzs döntésé-nek megfelelően határoztak erről. A miniszter azzal érvelt amellett, hogy a pedagógusok biztonságban vannak, hogy Pfizer-vakcinát kapnak. Az amerikai gyógyszerhatóság korábbi közlése szerint ennek az oltásnak az első adagja után 2-3 héttel "a védettség jelentős részben" kialakul. Azt is a kormány intézkedéseinek védelmében hozta fel, hogy ennél "lényegesen kisebb védettség mellett Magyarországon sokan ma is dolgoznak".

Hasonlóan érvelt Gulyás amellett is, hogy nincsen probléma a szociális munkások védtelenségével sem. Mint az atv.hu idézi, Buránynak erre a felvetésére azt mondta, a területi közigazgatásban dolgozók is nagyon sokakkal találkoznak ügyintézés közben, három történelmi egyház képviselője is a belügyminiszterhez fordult, hogy a lelkészek, akik temetnek, esketnek is, szintén igényt tartanak oltásra, de a bolti pénztárosok is sokakkal találkoznak. Válasza ebben kimerült.

Közölte azt is a miniszter, hogy reményeik szerint április végéig több mint négymillió ember megkaphatja a védőoltást, illetve, jelenleg 3 millió 950 ezren regisztráltak a koronavírus elleni vakcinára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Bihari Ádám 2021. április. 20. 06:30

Levegővétel az intenzív osztályon: kinek jusson?

Elképesztően magas a halálozás azok között a Covid-betegek között, akiket lélegeztetőgépre kapcsolnak, akiket viszont ennél enyhébb módszerekkel kezelnek, túlélhetik. A szakemberek szerint viszont nem véletlenül találták fel a gépeket, azok nem halálos ítéletet jelentenek, hanem éppen az utolsó esélyt az életre. Javíthatna a halálozási számokon, ha az orvosok feltehetnék a kérdést, amely alapján meghozhatnák a legnehezebb döntést: kinek több az esélye a túlélésre? Itthon ez egyelőre tabu.