Itthon 2021. április. 07. 11:15

Így nyitnak a boltok országszerte - percről percre

Elértük a 2,5 millió beoltottat, így hiába volt sosem látott magasságban a napi elhunytak száma, kinyithatnak a boltok és fogadhatják a vendégeiket a szolgáltatások. Elindult ugyanakkor egy eddig nem látott rendszer is: korlátozzák a boltba belépők számát.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Meghaladta kedden a koronavírus-fertőzés ellen legalább egyszer beoltottak száma a 2,5 milliót Magyarországon, így az előzetesen lefektetett szabályok szerint szerdától kinyithatnak az eddig zárva tartó üzletek és újraindulhatnak a szolgáltatások. Este nyolc helyett a továbbiakban tíztől lesz érvényben a kijárási tilalom, így a boltok is tovább tarthatnak nyitva, az egyszerre benn tartózkodó vásárlók számát azonban korlátozzák.

Mit léptek az üzletek? Hogyan korlátozzák a vevők rohamát, és van egyáltalán roham? A hvg.hu a boltok új rendelkezéseit és munkatársaink tapasztalatait osztja meg folyamatosan bővülő cikkben.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei
Megfordítom a sorrendet

Itt a vége

Az előzetes várakozásoknál nyugodtabb napunk volt, remélhetőleg a következő napokban, hetekben is el tudjuk kerülni a tumultusokat. Mi mindenesetre erre biztatjuk az olvasóinkat, vásárolni nem kell naponta, és lehet egyedül is.

Köszönjük az egész napos figyelmet.

Óbudán a nyugalom az úr

18:45-kor soha nem látott nyugalommal vásárolnak az óbudai Tesco Expressben a vásárlók, de azért így is van sor a pénztáraknál.

Összesen 15 embert engednek be a vásárlóterületre, a számolás itt a biztonsági őrre, nem pedig a kosarakra marad. Kis sor kint is áll.

Nem mindenhol van tumultus

A III. kerületben egyelőre elmaradt a nagy robbanás: este 6-kor talán még soha nem láttam ennyire kevés embert a CBA-hoz tartozó Buda Gourmet Primában – mondja kollégánk. 

Elvileg majdnem százan beférnek az üzletbe, de semmiféle számlálásra sincs szükség a Kolosy téri boltban.

Kezdődik az esti roham, kollégánk sorban áll a közért előtt

Telt ház van a Csalogány utcai Lidlnél, ahol a biztonsági őr figyeli, hogy senki se menjen be kosár nélkül – árulta el egy ott várakozó kollégánk.

Mint megtudta, napközben is többször előfordult minimális sor, de ez nem meglepő szerinte, hiszen húsvét előtt annyian voltak ott, hogy "bár nem vagyok ijedős, de inkább menekültem".

Most viszont érezhetően nagyon sok a nyitott kassza, vélhetően így akarnának elérni, hogy gyorsabban végezzenek a vásárlók – mondta.

A focinál egyszerűbb magyarázat is van arra, miért akart Orbán korán nyitni

Orbán Viktor a labdarúgó-Európa-bajnokság miatt kockáztat a nyitással – kapta fel a Jobbik az egyre szélesebb körben terjedő véleményt. Ez az elmélet azonban hibádzik, mert az UEFA nem köti az iskolák nyitásához azt, hogy lehet-e egy város házigazda. Ráadásul két-három olyan tényező is van, ami életszerűbb magyarázatot ad Orbán döntésére.

Magyar Orvosi Kamara: Korai még a nyitás

A boltok zárórájának későbbre tolása és a létszámkorlát jó ötlet, az viszont, hogy más szolgáltatásokat újraindítsanak, még határozottan korai, akinek pedig a második oltás óta nem telt el még hét nap, hamis biztonságérzete lehet – írta a MOK elnöksége.

Ekkor mehetünk az Auchanba vásárolni

Az Auchan hipermarketek és töltőállomásaink hétfőtől vasárnapig 06.00- 21.00-ig, a szekszárdi, az újhegyi, a soproni, zalaegerszegi és a győri Auchan szupermarketek pedig hétfőtől szombatig 07.00-20.00-ig lesznek nyitva – olvasható a cég Facebook-oldalán.

Mivel itt is él a 10 négyzetméter/vásárló szabály, ezért arra is felhívják a figyelmet, hogy korlátozhatják a belépés lehetőségét.

Tájékoztató a nyitvatartás hosszabbításáról ���� A hivatalos bejelentéseknek megfelelően április 7-től, holnaptól...

Közzétette: Auchan – 2021. április 6., kedd

Egy kosárral egy ember vásárolhat – figyelmeztet az Aldi

A 2021.04.07-től érvényes határozat értelmében mától üzleteinkben 10m2-enként 1 vásárló tartózkodhat. Ebbe nem számít bele a 14 év alatti gyermek, a 65 év feletti, illetve a fogyatékkal élő személy kísérője – írta ki Facebook-oldalára az Aldi. 

Mivel üzleteik eladótere változó, így a bent tartózkodók száma is eltérő lehet, ezért minden Aldi bejárata elé kihelyeztek egy plakátot a maximális vásárlószámról.

Arról is írnak, hogy a létszámot az üzletek bejáratnál kihelyezett bevásárlókocsik, illetve kosarak számának korlátozásával tudják ellenőrizni, ezért ezeknek a használata kötelező. Egy bevásárlókocsival vagy kosárral maximum egy személy vásárolhat. A beengedést az üzlet dolgozói, illetve a vagyonőrök fogják irányítani.

Kedves Vásárlóink, A 2021.04.07-től érvényes határozat értelmében mától üzleteinkben 10m2-enként 1 vásárló tartózkodhat....

Közzétette: ALDI Magyarország – 2021. április 7., szerda

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés