Itthon hvg.hu 2021. március. 23. 16:28

Háttérhatalmazva szavazták le a kormánypártok a kilakoltatási tilalom meghosszabbítását

Szél Bernadett szerint a Fidesz–KDNP ma kétszer tagadta meg a szolidaritást.

Az országgyűlés igazságügyi bizottsága kedden tárgyalta Szél Bernadett kezdeményezését, amelyben a veszélyhelyzet megszűnésével újrainduló kilakoltatások általános felfüggesztését javasolta, valamint azt, hogy a koronavírus-járvány súlyos gazdasági és szociális következményeire tekintettel az év végéig tiltsák meg az ingatlan-árverési hirdetmény kitűzését, illetve a munkabérre és egyéb járandóságra vezetett végrehajtást. A független országgyűlési képviselő az ülés után azt közölte a Facebook-oldalán:

A »keresztény-konzervatív« Fidesz–KDNP gondolkodás nélkül leszavazta, így április végén újraindulhatnak az eljárások és családok kerülhetnek az utcára. Mert nem érdekli őket a lakhatási válság, meg úgy általában a magyar társadalom valós állapota.”

A politikus megjegyezte – és egy erről tanúskodó felvételrészletet is feltöltött –, hogy a kormánypárti képviselők „háttérhatalmazások” közepette szavazták le a javaslatát, így a tavaly tavaszi tilalommal ellentétben idén nem lesz kilakoltatási moratórium, holott az ENSZ lakásügyi megbízottja is felhívta a figyelmet arra, hogy ez népegészségügyi érdek is.

„Azt olvastam, Orbán Viktor összehívta a családszervezeteket, hogy ötleteket kapjon tőlük arra, hogy adhatnának új lelkierőt az embereknek a járvány után. Például kezdhették volna azzal, hogy nem nyomnak igent arra, hogy családok váljanak földönfutóvá. Ehhez persze szükség lett volna arra a fajta bátorságra, amit úgy hívnak, hogy a valósággal való szembenézés” – fűzte hozzá Szél.

A képviselő beszámolója szerint az igazságügyi bizottság fideszes és KDNP-s tagjai leszavazták egy másik, Szabó Szabolccsal és Hadházy Ákossal közös javaslatát is, amelynek értelmében a képviselőknek járó alap-tiszteletdíj (a havi átlagos bruttó kereset háromszorosa) feletti összeget a járvány elleni védekezésben részt vevő egészségügyi és szociális dolgozók részére csoportosította volna át.

„A parlamenti képviselők ugyanis április elején megemelt fizetést kapnak (a Fidesz szavazta meg, mi nem). Azt kértük az országgyűléstől, hogy ezt a növekményt és minden országgyűlési tisztséghez kötődő pluszpénzt a képviselők utalják át a járvány elleni védekezési alapba, onnan pedig az egészségügybe és a szociális dolgozóknak. A kormánypárti képviselők nemet mondtak” – írta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés