Itthon hvg.hu 2021. március. 03. 09:18

"Nincs erre jobb szövegünk?" – a rendőrség szerint nem követett el bűncselekményt Müller Cecília

A hatóság szerint az nem bűncselekmény, hogy az országos tiszti főorvos nem válaszol érdemben egy országgyűlési képviselő kérdésére, és véletlenül olyan levelet is elküld, amit csak a kollégáknak szánt.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő februárban hivatali visszaélés gyanúja miatt feljelentést tett az országos tiszti főorvos, Müller Cecília ellen. Szél azért folyamodott ehhez, mert Müller egy olyan levelet is elküldött Hadházy Ákosnak, amelyet a kollégáknak címzett és ebben arról írt:

Kedves Kollégák! Nincs erre jobb szövegünk? Ez a veszélyezteti a feladat ellátást, miért kell beleírni? Egyszerűen miért nem hivatkozunk a jogszabályra, hogy 45 nappal meghosszabbítjuk az adatszolgáltatást és kész. Köszönöm szépen! Cili.”

Az üzenet előzménye, hogy Hadházy egy sokmilliárdos EU-projekt szerződéseibe kívánt betekinteni, Müllerék azonban, arra hivatkozva, hogy az veszélyeztetné a járványügyi védekezést, ezt nem engedélyezték számára. A független képviselő ráadásul 14 nap után, a válaszadási határidő lejártával kapott erről tájékoztatást. Majd pedig eljutott hozzá a fentebb említett válasz is.

Szél ezt látva feljelentést tett Müller ellen, de a rendőrség, mint most kiderült, elutasította azt. "Megkeresésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy az Ön által említett, 2021. február 21-én kelt feljelentést a nyomozó hatóság – mivel a cselekmény nem bűncselekmény – elutasította" – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a Magyar Hanggal.

Hadházy szerint azért is érthetetlen, miért nem tekinthette meg a szerződéseket, mert azok kiadása szerinte csak pár perces munkát vett volna igénybe. “Pedig ez neki kb. 5 perc munkájába került volna, hiszen csak utasítania kellett volna a projektmenedzsmentet, hogy a nyilvántartásukból kérjék le az adatokat és küldjék el nekem” – írta akkor a képviselő a Facebookon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Arató László (EUrologus) 2021. május. 08. 14:00

Feladtuk a leckét az EU-nak az orosz és a kínai oltással

Amíg nincs egységes uniós Covid-igazolás, tagállami szinten szabályozzák a beutazási szabályokat. Ezek eléggé eltérőek jelenleg is, de még bonyolultabbá teszi a helyzetet, hogy csak Magyarországon használnak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által nem jóváhagyott vakcinákat is. Vannak országok, amelyek erről tudomást sem vesznek, mások részben alkalmazkodnak, néhányan pedig teljes mértékben.