Itthon Bedő Iván 2021. február. 27. 20:00

Mit jelent, ha az MTI nem jelenti, avagy Kovács Zoltán és a beteg demokrácia

Bedő Iván
Szerzőnk Bedő Iván

Van, amit el lehet hallgatni, de nem érdemes.

Ami Amerikában játék, az idehaza tájékoztatáspolitika. Az amerikai játék neve Jeopardy, és úgy működik, hogy a versenyzők megkapják a választ, ebből ki kell találniuk, mi a kérdés.

A magyar tájékoztatáspolitika neve Kovács Zoltán, és úgy működik, mint például ezen a héten is. Az MTI csütörtök reggeli jelentése szerint „Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke ismét a magyar demokráciát becsmérelte, megsértve ezzel Magyarországot és a magyar embereket – írta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár csütörtökön a Twitter-oldalán“.

Hogy Kovács Zoltán mire válaszolt, azt az olvasónak kellene kitalálnia. Telefondzsóker nincs: amikor a hírekkel foglalkozó kollégáim csütörtökön délelőtt pár napot visszakerestek az MTI hírei között, nyomát sem találták az alelnök szerdai szavainak. A keresés persze csak jelképes volt: Jourová véleményét a beteg magyar demokráciáról nem sokkal korábban már ismertettük a hvg.hu-n.

Szerencsére a magyar emberek az MTI nélkül is több forrásból tájékozódhatnak akár Jourová nézeteiről, akár más fejleményekről. A mostani eset ugyanis egyáltalán nem példa nélküli: az uniós történéseket a hírügynökség olvasói rendszeresen a fideszes reakcióból ismerhetik meg, de például Demeter Szilárd elhíresült, Sorost a holokauszthoz hasonlító írásáról az MTI egyáltalán nem számolt be, csupán azt, hogy a botrány nyomán visszavonta azt.

Vera Jourová

Észak-Koreán kívül alig akad hely a Földön, ahonnan ki lehet zárni a külvilág híreit (és Észak-Koreában is repedezik már egy picit a szigetelés). Akkor hát miért?

Talán hagyományőrzés? Az ilyen stílusú propaganda Magyarországon is divatban volt, de erre már csak az öregek emlékezhetnek. Újságírói körökben már a 70-es, 80-as években is elrettentő példaként idézték a legendát, amely szerint a Magyar Rádióban a 70-es évek elején így szólt az első hír a lengyelországi megmozdulásokról (amikor is a munkáshatalom fegyverrel fordult a tüntető munkások ellen):

A lengyel tengermelléki városokban helyreállt a rend.

Az eltitkolt kérdésre adott nyilvános sajtóválasz mégsem ment ki teljesen a divatból. A legemlékezetesebb és alighanem legbotrányosabb eset az 1983-as Csoóri–Hajdú ügy volt. Csoóri Sándor egy Amerikában megjelent könyvhöz (Duray Miklós Kutyaszorító című önéletrajzához) írt előszót. Ez idehaza nem jelent meg, de a pártközpont megbízásából Hajdú János – egy mindaddig népszerű újságíró – az ÉS hasábjain támadta meg a szocializmusellenesnek minősített Csoórit, aki ráadásul publikálási tilalom alatt állt, így még csak nem is válaszolhatott.

Csoóri Sándor és Hajdú János

Kovács Zoltán és a MTI módszere engem leginkább arra emlékeztet, amit a 80-as évek végén tudósítóként tapasztaltam az NDK-ban. Ott azért volt más a helyzet, mint a többi testvéri országban, mert a nyugatnémet tévé szinte az összes keletnémet vidéken fogható volt (leszámítva néhány területet, köztük a „mit sem sejtők völgyét“ Drezda környékén).

Honeckerék tájékoztatáspolitikája gyakran alkalmazta azt az akkor és most is érthetetlen fogást, hogy a nyugati híradókban elhangzottakat ismertnek feltételezve az NDK-sajtó csak hozzátette a magáét ahhoz, amit addigra az érdeklődőbb tömegek úgyis tudtak. Valami ilyesmit játszott most el az MTI is:

amit ők mondanak, azt úgyis megtaláljátok máshol, ha akarjátok. Mi pedig a mi követőinknek elmondjuk, amit mi akarunk és amit szerintünk ők is akarnak.

 

Erich Honecker, Gustav Husak és Kádár János

Az még annak idején sem ment sokáig békeidőben - bár átmenetileg próbálták -, hogy buzgó ifjúkommunisták felmásztak a keleti tetőkre és leszedték a nyugatra irányított antennákat. (Nagyjából ez felelne meg napjainkban a Facebook betiltásának vagy az internet kínai típusú korlátozásának.)

A Honecker-éra vége felé már az történt, hogy a nyugati tévéműsor elosztására, főképp az említett „mit sem sejtők völgyében“, elszaporodtak az antennaközösségek (a későbbi kábeltévé-hálózatok elődei), és a hivatalosság többnyire eltűrte őket. Nyilván más körülmények között, de mégis talán kissé ahhoz hasonlóan, ahogyan napjainkban a frekvenciájától megfosztott Klubrádió hallgatását segítik lelkes aktivisták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról