Itthon hvg.hu 2021. február. 19. 09:34

Telex: Orbán határozottan kérte Rogánt, hogy állítsa le a felesége földvásárlását

A lap úgy értesült, hogy a Karmelitában is felháborodást keltett az 1,6 milliárd forintos ügylet.

Hogy Rogán Antal önszántából vagy Orbán Viktor parancsára szólalt meg több mint tíznapnyi hallgatás után az újdonsült feleségével kapcsolatos földvásárlási ügyben, nem tudni – olvasható a hvg360-nak abban a cikkében, amelyből kiderül: az illetékes kormányhivatal két nap alatt döntött a nyolc települést és 209 különböző helyrajzi számon nyilvántartott földbirtok­együttest érintő ügylet elutasításáról.

A Telex viszont úgy tudja, a tervezett ügylet a karmelita kolostorban is felháborodást keltett. A lap két egymástól független – köztük egy kormányzati – forrásra hivatkozva azt írja:

Orbán Viktor kormányfő az első hírek megjelenése után határozottan megkérte a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető minisztert, hogy bármilyen úton, de állítsa le, csinálja vissza a földvásárlás folyamatát.

Ehhez a Telex értesülései szerint Rogán két minisztertársától próbált segítséget kérni, a koncepció pedig az volt, hogy ne a politikus családjának kelljen kifarolnia az ügyletből, hanem az látsszon, hogy a hatóságok akasztották meg az ügyet.

A lap kormányzati forrása szerint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közbenjárása után utasította el a kormányhivatal az adásvételi szerződés bejegyzését. Bár – olvasható a megjegyzés a cikkben – a kormányhivatal határozata a szerződésben található formai kivetnivalók miatt is megállt volna. A Telexnek a Miniszterelnökség azt válaszolta: Gulyás a földügyben „senkivel, így sem a kormányhivatalokat felügyelő államtitkárral, sem kormányhivatali vezetővel, sőt egyetlen kormányhivatali munkatárssal sem beszélt”. A szervezet a feltételezést is visszautasította.

A másik, az ügybe bevont miniszter a Telex szerint Nagy István agrárminiszter lehetett, aki azonban az erre vonatkozó kérdésre határozott nemmel felelt a lapnak.

Orbán Viktortól is megkérdezték, hogy felháborodott-e az ügyön és megkérte-e Rogánt, hogy állítsa le a folyamatot. Sajtófőnöke, Havasi Bertalan úgy válaszolt: már a kérdés is ostobaság. „A miniszterelnök ilyen kérdésekkel nem foglalkozik.” Hasonló választ kaptak a Rogán vezette Miniszterelnöki Kabinetirodától is.

Gulyás Gergelynél csütörtökön a hvg.hu is érdeklődött a propagandaminiszter földügyéről. Azt kérdeztük tőle személyesen egy átadó eseményen, érkezett-e arra vonatokozó kérés Rogán Antalhoz a kormány részéről, hogy a felesége és annak családja álljon el a vásárlástól. A miniszter úgy válaszolt: családi adásvételekkel a kormány nem foglalkozik.

Visszakérdeztünk, hogy ezt szigorúan családi ügynek tekintik-e, mire Gulyás azt felelte, az ő jelenlétében erről senki semmilyen formában nem beszélt Rogán Antallal, ezért őt kell megkérdezni, hogy ki miért lépett vissza, ha egyáltalán visszalépett. Azt azonban tudja, hogy a Rogánnal szemben megfogalmazott vádak két szempontból nem voltak igazak: állami banktól a családja nem kapott hitelt és nem szereztek tulajdont.

Rogán Antal felesége, Obrusánszki Barbara, családja és két magánszemély – még az esküvő előtt – 1,6 milliárd forintos telekvásárlásra kötött szerződést úgy, hogy szinte a teljes vételárat bankhitelből fedezték volna. Az ügyletről szóló cikkek megjelenése után tíz nappal, Rogán Antal hazugsággal vádolt meg mindenkit, aki azt állította, hogy felesége földbirtokos lenne, a családja pedig bankhitelt kapott volna. A múltidő vitatása jogos ugyan, hiszen a folyamat még csak elindult, a hvg.hu azonban megtudta, hogy a helyi jegyző február 10-én változtatás nélkül továbbította az adásvételi szerződést a kormányhivatalnak. Később a Magyar Nemzet cikkéből kiderült, a kormányhivatal állította meg a folyamatot, ám az elutasítás indoka nem derült ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Ballai Vince 2021. április. 13. 20:00

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.