Itthon hvg.hu 2021. február. 17. 08:59

Koronavírus: 94 beteg meghalt, 1548 új fertőzöttet találtak

Ismét négyezer fölött van a kórházban ápolt betegek száma, az aktív fertőzöttek száma is emelkedett.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Az elmúlt 24 órában 1548 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 391 170 főre nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma – írja a koronavirus.gov.hu.

Meghalt 94 beteg, így az elhunytak száma 13 931 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 299 989 fő. Az aktív fertőzöttek száma viszont 238-cal nőtt a kedden közzétett adatokhoz képest, most 77 250 fő.

Jelenleg 4014 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, ami 35-tel több, mint amit tegnap közöltek. Most 321-en vannak lélegeztetőgépen.

Kedden 6969 embert oltottak be, ezzel eddig 348 927 fő kapott védőoltást, közülük 134 824 fő már a második dózist is megkapta.

Az új tesztek száma megugrott, 19 339 végeztek el, ezzel mintavételek száma 3 414 023-ra nőtt. A pozitív tesztek aránya 8 százalék. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint akkor lehet valós képe egy országnak a járvány terjedéséről, ha a pozitív tesztek aránya 5 százalék alatt marad.

Az e heti oltási terv szerint folytatódik a regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon (Pfizer- és Szputnyik vakcinával), a háziorvosok pedig folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását (AstraZeneca-vakcinával).

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 HVG360 2021. április. 16. 13:00

Élesben Velkey Györggyel: Leginkább túlsúlyos kamaszok kerülnek a gyermekintenzívre

Nincs olyan őrületes terhelés gyerekosztályokon, mint a felnőttekén – mondta a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója hvg360-nak. Velkey György arról beszélt, igaz vannak súlyosabb koronavírusos betegeik, közülük csak keveseket kell lélegeztetni. A Kórházszövetség elnökhelyettese úgy látja, bár a találkozásoknak van kockázata, a gyerekek szocializációja miatt is fontos, hogy mihamarabb visszatérjenek az iskolákba.