Itthon hvg.hu 2021. február. 16. 15:35

A héten tárgyal a kormány az önkormányzatokkal az iparűzési adó kompenzációjáról

Karácsony Gergely a Magyar Önkormányzatok Szövetségének közös sikerének értékelte, hogy szerdán és pénteken meghallgatja a kormány a 25 ezresnél nagyobb településeket.

Szerdán és pénteken ül le az önkormányzatokkal tárgyalni a kormány az elvont források kompenzációjáról. Gulyás Gergely a 25 ezer feletti települések vezetőivel csütörtökön, a megyei jogú városokéval pedig pénteken egyeztet – derült ki a Magyar Önkormányzatok Szövetségének online sajtótájékoztatóján.

Karácsony Gergely fontos lépésként értékelte, hogy miniszteri szinten sikerült egyeztetést szervezni:

“Az első sikert már elértük, hogy tárgyalóasztalhoz sikerül ülni a kormánnyal, a második csatát remélem, hogy sikerül megnyerni, és eredményesek lesznek a tárgyalások” – mondta.

Budapest főpolgármestere szerint fontos lenne, hogy az Európai Unió helyreállítási alapjáról szakmai egyeztetés szülessen. “Ha közösen ülünk egy asztalhoz, és pártállástól függetlenül megfogalmazzuk az érdekeinket, akkor még a magyar kormányt is a tárgyalóasztalhoz lehet vinni” – mondta.

A kormány a járványhelyzet miatt felére csökkentett iparűzési adóból kiesett összegeket automatikusan megtéríti a 25 ezer főnél kisebb lélekszámú városoknak, az ennél nagyobbaknak egyéni megegyezést ígért. Ez viszont jóval lassabban ment a vártnál: Budapest főpolgármestere többször is felhívta rá a figyelmet, hogy veszélyben van Budapest költségvetése, a hétvégén pedig levélben kérte a vállalkozásoktól, ha lehetőségük van, fizessék be a teljes összeget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Ballai Vince 2021. április. 13. 20:00

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.