Itthon hvg.hu 2021. január. 29. 11:45

Büntetőfeljelentést tett Bayerék ellen Krekó Péter

Menczer Tamás államtitkár, illetve Bácskai Balázs és Bayer Zsolt publicisták ellen indított magánvádas büntetőeljárást a Political Capital igazgatója.

Magánvádas büntetőfeljelentést tett többrendbeli rágalmazás és becsületsértés alapos gyanúja miatt egy kormánypárti politikus, illetve két kormánypárti újságíró ellen Krekó Péter, a Political Capital igazgatója – közölte a politikai elemzőcég pénteken. Krekó korábban már sajtó- és személyiségi jogi pereket is indított, miután a kormány által irányított sajtóban félremagyarázták egy interjúban elhangzott kritikáját.

A mostani magánvádas büntetőeljárást

  • Bácskai Balázs publicista ellen rágalmazás vétsége,
  • Bayer Zsolt publicista ellen rágalmazás és becsületsértés vétsége,
  • Menczer Tamás államtitkár ellen pedig rágalmazás vétsége miatt indították.

“Egy hónapja hazugságon alapuló gyűlöletkampány zajlik a kormányzati irányítású médiában Krekó Péter ellen” – írta közleményében a Political Capital, ami szerint “a kormányzati irányítású média és egyes politikusok egy elemzői nyilatkozat szándékos félreértelmezésére kampányt építve valótlanul állítják, hogy Krekó Péter az oltásokba vetett bizalom aláásására biztatta volna az ellenzéket. Krekó Péter épp az oltások iránti bizalom csökkenésétől óvva hívta fel a figyelmet többek között a kormányzati kommunikáció kockázataira.”

Horváth Lóránt, Krekó Péter ügyvédje szerint az ügyfelét támadók tettei kimeríthetik a rágalmazás bűncselekményét, mivel a tényeket nagy nyilvánosság előtt meghamisítva azt a látszatot keltették, mintha maga a szakértő jelentette volna ki, hogy emberi életek feláldozása árán politikai hatalom szerezhető, vagy hogy felszólított volna bárkit, hogy ássa alá az emberek vakcinába vetett bizalmát. Ilyen azonban nem történt.

Az ügyvéd szerint a véleménynyilvánítás szabadsága csak a bírálat, a jellemzés, a nézet és a kritika szabadságát foglalja magában, és nem vonatkozik a tények meghamisítására. Krekó Péter és családja az eset kirobbanása óta halálos fenyegetéseket kapott. Az ügyvéd szerint ezek a személyek büntetőjogilag is felelősek lehetnek egy köztiszteletben álló szakértő nyilvános megaláztatásáért, és egy kétgyermekes család fenyegetéséért – olvasható a közleményben.

A Political Capital emlékeztetett, hogy Krekó Péter korábban jogerősen pert nyert a Figyelő, az Origo és a 888 kiadói ellen is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról