Itthon hvg.hu 2021. január. 24. 19:15

Nem jellemző Európában a magyar kormányzati titkolózás a járvánnyal kapcsolatban

Az RTL Híradója példákat is hoz arra, máshol hogyan tájékoztatják a közvéleményt a kormány tagjai.

Koronavírus-járvány
Friss cikkek a témában

Az egészségügyi védekezést is nehezíti az, hogy Magyarországon nem megfelelő a tájékoztatás a koronavírussal kapcsolatban – állapította meg Szakmány Tamás Walesben élő magyar orvosra hivatkozva az RTL Klub Híradó riportja. A csatorna felidézi: Magyarországon az Operatív törzs napi tájékoztatóján vagy a kormányülések után tartott Kormányinfón a kérdések egy részét nem, vagy nem olyan formában teszik fel, ahogy a médium(ok) előre írásban leírhatták. Így például a járvány kezdete óta nem adnak felvilágosítást sem az újságíróknak arról, hányan haltak meg az egyes kórházakban koronavírus következtében, sőt, a statisztikai adatok egy része még az orvosok számára sem elérhető.

Szakmány a HVG-nek, majd az RTL-nek is arról beszélt korábban, nagyban segít az ellátás tervezésében az, hogy az adatok ott bárki számára elérhetőek. Az orvos hetilapunknak így jellemezte a magyarországi, adathiányos helyzetet:

Ha ebből kellene dolgoznom, az olyan volna, mintha kikapcsolnák a pilóta műszereit, és azt mondanák neki, hogy a lenti fénysorok valamelyike a leszállópálya, bizonyára megtalálod a megfelelőt.

Az RTL arra is hoz példákat, hogy az újságírók tájékoztatásában mennyire elmarad Magyarország. Ausztriában Sebastian Kurz kancellár plexifal mögött ugyan, de rendszeresen kiáll az újságírók elé, Ukrajnában ugyan online tart mindennap sajtótájékoztatót az egészségügyi miniszter, de ad interjút is, Horvátországban és Szlovákiában is, még ha feltételekkel is, de újságírók is jelen lehetnek a tájékoztatókon.

További részletek az RTL Klub riportjában:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Sport Sztojcsev Iván 2021. június. 15. 16:05

Kezdő tizenegy: Szijjártó szerint elődöntőbe jut a magyar csapat, Rossi negyeddöntőt vár, Hrutka egyetlen rúgott gólt tippelt

Tippelhet bárki bármit az Európa-bajnokságról, semmi nem olyan fontos, mint a magyar csapat eredményei. De kinek lesz igaza a hvg.hu tippversenyében, a Kezdő tizenegyben? A miniszternek, aki szerint az elődöntőig menetelünk? A szövetségi kapitánynak, aki negyeddöntőt vár? Vagy azoknak, akik három meccsre három vereséget várnak? Mutatjuk a játékosaink tippjeit a magyarok teljesítményére.