Itthon hvg.hu 2020. december. 28. 16:05

Nyomkövetőt kapott a korrupcióval gyanúsított helyettes államtitkár

Polt Péter legfőbb ügyész írásbeli kérdésre adott válaszából derült ki, hogy a bíróság már korábban elrendelte Nagy János mozgásának ellenőrzését.

Hogy áll az Agrárminisztérium volt földügyekért felelős helyettes államtitkára ellen indított nyomozás? – érdeklődött Varga László, a Magyar Szocialista Párt képviselője a legfőbb ügyésznél még december 10-én. Azután tette fel az írásbeli kérdését, hogy december 2-án a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség bejelentette: hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást, aminek egyik érintettje vezető minisztériumi tisztviselő. Az agrártárca még aznap közölte, hogy a földügyekért felelős helyettes államtitkárról, Nagy Jánosról van szó, akinek kezdeményezték a felmentését.

Polt Péter most hétfőn megküldött válaszából kiderült, hogy a Budai Központi Kerületi Bíróság már december 3-i végzésével – az ügyészi indítvánnyal egyezően – elrendelte Nagy János bűnügyi felügyeletét az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb 2021. április 1-jéig.

A bíróság azt is előírta, hogy volt helyettes államtitkár mozgását a rendőrség nyomkövetővel ellenőrzze.

A legfőbb ügyész válasza szerint két embert hallgattak ki gyanúsítottként az ügyben. Emlékeztetett arra is, hogy korábban a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség okiratokat és nyilvántartási adatokat szerzett be, kutatásokat és motozásokat hajtott végre, továbbá tanú- és gyanúsítotti kihallgatásokat tartott. A beszerzett és lefoglalt adatok és bizonyítékok, valamint a vallomások kiértékelése alapján „további eljárási cselekmények szükségessége merült fel”, amelyekről azonban az eljárás érdekeire hivatkozva nem adott tájékoztatást.

Az ügyészség korábban azt közölte, hogy idén nyáron egy állattenyésztéssel is foglalkozó vállalkozó pályázati úton igénybe vehető, több százmillió forintos állami támogatással tervezte beindítani új mezőgazdasági vállalkozását. A megalapozott gyanú szerint „jogosulatlan előnyt” – öt százalékos tulajdonrészt – ajánlott egy magas rangú minisztériumi dolgozónak, hogy hivatali pozíciójából fakadó kapcsolatainak felhasználásával segítsen neki a támogatás, valamint földterületek megszerzésében. A minisztériumi dolgozó el is fogadta az ajánlatot, és megszerezte a beígért tulajdonrészt a vállalkozásban.

Később kiderült, hogy Nagy János egyik érdekeltsége az V. kerületi önkormányzat több cégének is dolgozik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról