Itthon hvg.hu 2020. december. 23. 10:19

Már a 300-at közelíti az állami vezetők száma, miközben feladatból nem lett több

A legtöbb állami vezető a Miniszterelnökségen dolgozik, szám szerint 41-en.

Néhány év alatt közel 300-ra nőtt az állami vezetők száma – számolta ki a Blikk. Az összesítésbe a kormánytagok, államtitkárok, helyettes államtitkárok, miniszteri biztosok, illetve kormánybiztosok is beletartoznak. Velük együtt – az új, decemberi számítás szerint – 297 főt tesz ki az állami vízfej.

A több munkatárs miatt a fizetések is nagyot változtak, de a konkrét bérekre a jelentős illetményemelések is hatással voltak. A Blikk szerint a miniszterek, az államtitkárok és helyettes államtitkárok esetében összesen havi 350 millió forinttal lehet kalkulálni. Az ő bérük három éve még havi 160 milliót tett ki.

A bulvárlap szerint a “legtöbb fejes” a Miniszterelnökségen dolgozik: a miniszteri biztosokkal együtt csak itt 41 főt foglalkoztatnak a decemberi adatok alapján. Ezzel szemben a Honvédelmi Minisztériumnál mindössze nyolc vezető látja el a feladatokat.

A Miniszterelnökségi Sajtóiroda úgy reagált a jelenségre, hogy

a kormány célja továbbra is a kisebb bürokrácia, kevesebb, de anyagilag jobban megbecsült kormánytisztviselőkkel, csak annyian dolgozzanak az államnak amennyi feltétlenül szükséges”.

A megkérdezett szakszervezeti vezető szerint semmiféle közigazgatási-szakmai oka nincs a létszámnövekedésnek, hiszen feladatból sem lett több.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Ballai Vince 2021. április. 13. 20:00

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.