Itthon hvg.hu 2020. december. 17. 19:58

Simonka György koronavírusos, és nem tudja, mit érthetett félre az ügyészség

Polt Péter legfőbb ügyész csütörtökön újabb ügyek miatt a dél-békési fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kérte.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Nem tudja, ki az a személy, akit állítólag megvesztegetett, és azt sem, mit érthetett félre az ügyészség – így reagált a vele kapcsolatos csütörtöki hírekre a 24.hu-nak Simonka György fideszes országgyűlési képviselő, miután újabb ügyek miatt a mentelmi jogának felfüggesztését kérték.

Simonka és társai ellen bűnszervezetben elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt emeltek vádat még 2019-ben. Abban az ügyben már kiadta a parlament a dél-békési fideszes mentelmi jogát.

Ám a megalapozott gyanús szerint a politikus azután, hogy tudomást szerzett a büntetőeljárás megindításáról, pénzért azt akarta elérni, hogy az egyik őrizetbe vett gyanúsított ne tegyen rá terhelő vallomást, illetve, hogy az egyik tanú előre megbeszélt tartalmú vallomást tegyen.

A Legfőbb Ügyészség csütörtöki közleménye szerint Simonka cselekménye két rendbeli, vesztegetés hatósági eljárásban bűntettének megállapítására lehet alkalmas, de az eljárást csak akkor folytathatják le, ha ebben az ügyben is felfüggesztik a kormánypárti politikus mentelmi jogát.

Simonka a portálnak azt is mondta, hogy koronavírus-fertőzött, ami azért lényeges, mert a képviselő kedden és szerdán is részt vett a parlamenti szavazásokon.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról