Itthon hvg.hu 2020. december. 16. 07:30

Szájer József simán behúzta a citromdíjat a hvg.hu év végi szavazásán

A politikai karrierjét lenullázó politikus nem szerezte meg a szavazatok kétharmadát, de a stabil többség az övé.

Szájer József vitte el az év citromdíjas jelöltjeire leadott szavazatok felét a hvg.hu év végi szavazásán. Több mint 16 ezer olvasónk mondott véleményt, Szájer pedig 8375 vokssal végzett az élen.

Szájer botránya váratlan volt: egy 30 éves politikai pályafutás ért véget egy brüsszeli szexpartin, amelyről a rendőrök kiérkezésekor Szájer az ereszcsatornán keresztül próbált menekülni. A szökés hiábavaló volt, egy járókelő beazonosította, a rendőrök pedig igazoltatták, és a hátizsákjában drogot találtak.

Szájernek állítása szerint fogalma sincs, hogy került oda a drog, Orbán Viktornak pedig a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint arról nem volt, mibe keveredett Szájer. A péntek éjszakai buli után vasárnap Szájer bejelentette, "lelki terhek" miatt év végével lemond EP-képviselői mandátumáról, a valós ok rá két napra, következő kedden derült ki.

Szájer onnantól kezdve viszonylag gyorsan lépett: elhagyta a Fideszt, melyet 32 éve együtt alapított Orbánnal. Az ügye ennyivel nem ért véget, a belga rendőrség a drog miatt eljárást indított ellene.

Szavazásunkkor hárman végeztek a középmezőnyben: sorrendben Vidnyánszky Attila, az SZFE-t tulajdonló alapítvány kuratóriumának elnöke (2909 szavazat), Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója (2324 szavazat) és Donald Trump, bukott amerikai elnök (2249).

Utóbbi ennél hivatalosabban már nem is bukhatott volna meg: Joe Biden győzelmét az elektorok helyi idő szerint hétfő délután erősítették meg, így hivatalosan is ő az Egyesült Államok következő elnöke.

Mit mond erre Trump (még mindig)? Csalás-csalás-csalás.

A Soros Györgyöt liberális Führerező, a magyarokat az "új zsidókként", Európát pedig Soros gázkamrájaként emlegető Demeter Szilárd a múlt héten "igazította" ki ismét szavait:

rájött, hogy tévedett, Soros nem a liberális Führer, mert nem liberális.

A belső bizalmi szavazást mindenesetre megnyerte: a holokausztot relativizáló publicisztikája után több múzeumi dolgozó közleményben tiltakozott, a pár nappal ezelőtti bizalmi szavazáson viszont a PIM-es dolgozók háromnegyede kiállt mellette.

Vidnyánszky Attilának a következő év nem indul könnyen: ugyan egy kormányrendelet adta felhatalmazással felfüggesztették az oktatást és kiürítették az épületeket az SZFE-n, amitől a tüntetés fizikailag véget ért, azonban a diákok harci kedve nem lankad. Az egyetem vezetése vasárnap este egy közleményben ismerte el, nem sikerült érvényteleníteni az egész félévet, a tanév rendjére pedig új javaslatot tett, amit a diákok elutasítottak. Kérdés, a rendkívüli jogrend után hová térnek vissza a diákok, hogyan folytatódhat a tanítás.

Jócskán lemaradva zárt az ötödik helyen Bodolai László (653 szavazattal), aki most az Index külsős ügyvédje. Az év meghatározó botrányának volt részese, alatta robbant fel a régi Index. Nyáron még az Indexet tulajdonló alapítvány kuratóriumi elnökeként próbálta nyugtatni a szerkesztőséget, hogy a függetlenség nincs veszélyben, az átalakítási tervet pedig lesöpörték, majd mikor üzleti titkok megsértése miatt menesztette Dull Szabolcs főszerkesztőt, az egész szerkesztőség felállt.

Akkor már ott volt a lap környékén a TV2 elnöke, Vaszily Miklós, aki februárban bevásárolta magát az Index reklámfelületeit értékesítő Indamédiába, majd a cég november végén megvette az Indexet. Az "új" vezérkar (Szombathy Pál, Sztankóczy András) távozott, Bodolai László pedig külsős ügyvédként folytatta.

Kérjük, töltse ki a hvg.hu nagy év végi kérdőívét is!

2020: az év, amikor minden megváltozott - a hvg.hu nagy év végi kérdőíve

Lassan véget ér az év, ami minden szempontból rendhagyónak bizonyult: az egész világ megtanulta a koronavírus kifejezést, miközben szinte biztosan nem tudunk olyan embert találni, akinek az életére ne lett volna hatással a pandémia. Most arra kérjük olvasóinkat, hogy az alábbi kérdőív segítségével tekintsék át az elmúlt időszakot, segítsenek nekünk, hogy lássuk, hogyan hatott az önök életére a világjárvány.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Élet+Stílus Czeglédi Fanni 2021. május. 11. 20:00

Billie Eilish ledobta a bő pulóvert, de ennél intimebb képet is kapunk róla

Billie Eilish új számmal jelentkezett, új albumot ad ki nyáron és a brit Vogue címlapján úgy mutatta meg magát, ahogy még soha nem láttuk. A platinaszőke pin-up imázs elég provokáló volt ahhoz, hogy lájkrekordot döntsön, mi pedig egy újabb emberi és művészi átalakulásnak lehetünk a tanúi, és megint vitatkozhatunk arról, hogy milyen bonyolult is a viszonyunk a testhez. Ha a címlap mögé néznénk, akkor viszont itt egy remek dokumentumfilm, amely betekintést enged egy zseniálisan tehetséges, a világot és magát is megismerni próbáló fiatal felnőtt világába. A 19 éves énekes szupersztársággal és tinédzserkorral folytatott küzdelmének majdnem két és félórás lenyomata még akkor is rendkívül szórakoztató, ha nem rajongóként ülünk le elé.