Itthon hvg.hu/MTI 2020. december. 15. 14:58

Az egyedülállók örökbefogadását megnehezítő törvényt is elfogadta a Parlament

Kedden több törvényt is elfogadtak a kormánypártok: újabb egyetemek kerülnek alapítványi tulajdonba, de változnak a szabálysértésekre vonatkozó jogszabályok is.

Több jogszabályt is megszavaztak kedden a Parlamentben a választási törvény és az Alaptörvény kilencedik módosítása mellett.

Elfogadták például az örökbefogadás feltételeit megváltoztató indítványt: ennek értelmében az egyedülállók csak külön miniszteri engedéllyel fogadhatnak örökbe gyereket.

 

„Elkeserítő, hogy a szülővé váláshoz egy ilyen tortúrán kell keresztülmennem"

Hidegzuhanyként érte az érintetteket a kormány javaslata, amely miniszteri engedélyhez kötné az egyedülállók örökbefogadását. A szakértő attól fél, a döntés az örökbefogadásra váró gyermekeket érinti majd a legrosszabbul, mások szerint pedig a törvénnyel a hazai meleg társadalmat bélyegezhetik meg. A miniszter ígéri, szó sincs róla, hogy ne fogadhatnának örökbe egyedülállók, a méltányosságról a konkrét helyzet ismeretében, szakemberek véleménye alapján döntenek majd.

Változás jön a felsőoktatásban is: 2021. január 1-jétől az alapképzésen gyengén teljesítő hallgató átjelentkezhet felsőoktatási szakképzésre. 2022. január 1-jétől pedig már az oklevél megszerzése előtt is be lehet kapcsolódni a doktori képzésbe az általános orvosi, az állatorvosi, a gyógyszerészi és a fogorvosi képzés hallgatóinak.

Ide tartozik, hogy 2021. szeptember 1-től alapítványi tulajdonba kerül a Pannon Egyetem és a gödöllői agráregyetem is, amely új néven, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemként folytatja.

Elfogadta a Parlament a hulladékgazdálkodás átfogó átalakításáról szóló törvényjavaslatot, ami központosítja az ágazatot amellett, hogy komolyabban bünteti az eldobható italcsomagolások visszaváltási rendszerével és a hulladékkal kapcsolatos visszaéléseket.

A nemzeti mobilfizetést az országosan egységes értékesítési platformot új, koncessziós rendszerben biztosítja majd az állam a korábbi teljesen állami tulajdonban álló társaság helyett.

A szankciókra és szabálysértésekre vonatkozó jogszabályok is módosulnak jövőre: a szankciótörvény a fokozatosság elvére épül, “egy éven belüli első szabályszegésnél a hatóság figyelmeztetést alkalmaz, bírságot a hatóság csak a következő szabályszegésnél szabhat ki”. A közigazgatási bírságot mérsékelt összegben szabják ki, amennyiben az ügyféllel szemben e szankciót három éven belül még nem alkalmazták. A szabályszegők adatai egy nyilvántartásba kerülnek, az adatokat három évig tárolják. Bizonyos esetekben - mint például élet, egészség veszélyeztetése - kötelező bírságolni, és környezetkárosítás esetén sem elég figyelmeztetni.

A törvénymódosítások értelmében az állam átadhat a tulajdonában lévő ingatlanokat a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságnak, az esztergomi vár pedig az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyéhez kerül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 Nagy Gábor 2021. február. 28. 16:00

Homályba burkolódzó újságírók csoportja dönt a Golden Globe-díjakról

A nevetségességből hosszú és nehéz út vezetett a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szervezetének ahhoz, hogy őket, és az általuk filmes és tévés produkcióknak kiosztott Golden Globe-díjat is komolyan vegyék. Ezért nem hiányzott nekik, hogy a mai online gálára időzítve a pénzügyeiket firtatta egy tényfeltáró riport. Arra is emlékeztettek, hogy még a 87 tag névsora sem ismert, azt viszont tudni, hogy egyedüli magyarként köztük van Návai Anikó.