Itthon hvg.hu 2020. december. 04. 07:41

Orbán Viktor: A lengyelek új megoldása az uniós költségvetésről "nem fog menni"

Szokásos péntek reggeli rádióinterjújában a járványhelyzetről és az uniós költségvetés vétójáról is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök.

A műsorvezető, Nagy Katalin kezdésként rögtön azt kérdezte a kormányfőtől, mit szól ahhoz, hogy Jaroslaw Gowin lengyel miniszterelnök-helyettes csütörtök este bejelentette, Lengyelország kész feladni a vétószándékot az EU 2021–2027 költségvetésével, illetve a koronavírus utáni helyreállítást segítő alappal kapcsolatban is. Az 1,8 ezer milliárd eurós pénzügyi csomagot azzal a feltétellel hajlandók elfogadni, ha ahhoz egy részletes magyarázatot fűznek az uniós források lehívását érintő jogállamisági feltételrendszerről.

Orbán Viktor megerősítette: a feltételrendszert nem fogadják el, de időt veszíteni nem szabad. Azt javasolták korábban a németeknek, hogy a két dolgot külön kell választani, vagyis tegyék félre a jogállamisági rendeletet és később tárgyaljanak róla, hogy addig gyorsan is el lehessen fogadni a költségvetést. Erről állapodtak meg a lengyel kormánnyal is, amit mindkét kormányfő aláírt.

Az a megoldás, amit a lengyel miniszterelnök-helyettes jelentett be, "nem fog menni".

Orbán kiemelte, hogy az egész ügy továbbra is arról szól, hogy kényszeríteni lehessen Magyarországot a bevándorlás elfogadására. Viszont a miniszterelnök nem tud olyat elképzelni, hogy a magyarokat és a lengyeleket kihagyják a megállapodásból.

Egyenesen „szamárságnak” nevezte Manfred Weber európai néppárti frakcióvezető véleményét, amely szerint össze lehet kötni a jogállamisági eljárást bármilyen olyan kérdéssel, amiben korábban már megállapodás született. „Mi nem vagyunk hülyék, látjuk, hogy mire megy ki a játék” – utalt a migrációval kapcsolatos lengyel és magyar álláspontra.

A miniszterelnök félmondatban utalt a Szájer-ügyre is, miszerint

neki is van fantáziája azzal kapcsolatban, hogy a Szájer Józseffel kapcsolatos történések részei a nyomásgyakorlásnak, de nem lát a két dolog között összefüggést.

"Ha tehetném, Magyarország ebben nem venne részt" – mondta a miniszterelnök a közös uniós hitelfelvételről. Szerinte ugyanis, ha valamelyik tagállam nem tudja visszafizetni a pénzt, akkor azt a többi tagállamnak kell megtennie helyette. Azért veszünk benne részt, mert ez egy szolidaritási gesztus a nehezebb helyzetben lévő tagállamokkal szemben. Úgy beállítani, hogy probléma lenne Magyarországnak ebből kimaradni, hiba lenne – tette hozzá.

"Őmiattuk nem lesz pénz, nem mi miattunk" – utalt a kormányfő azokra a tagállamokra, melyek össze akarják kapcsolni a költségvetést a jogállamisági feltételekkel. Vagyis a magyar és a lengyel kormányon kívül az összesre.

Nagy Katalin ismét a bevándorlásra terelte a szót, arról kérdezte Orbánt, mit szól ahhoz, hogy az unió "szavazati jogokat is akar adni a migránsoknak", sőt a politikai életbe is be akarja őket vonni. A kormányfő szerint ezen nincs mit meglepődni, hiszen pont ez a Soros-terv. Ha majd a migránsok szavazati jogot fognak kapni, akkor "azokra fognak szavazni, akik behozták őket, a baloldali pártokra". A kormányfő szerint a magyar baloldal is ezt akarja, "ide is bejönnek a migránsok, akiknek megadják az állampolgárságot, majd ők a baloldalra fognak szavazni, akik nyernek ugyan, de az állam veszít”.

Nagy pofont kaptunk

Húsz perc után a vírushelyzetről és a vakcinákról is szó esik. Orbán szerint "Brüsszel kapott egy nagy pofont".

"Londonból érkezett, de akkora volt, hogy még én is érzem" – mondta Orbán arra utalva, hogy a Pfizer koronavírus elleni oltóanyagát először az Egyesült Államokba és Nagy-Britanniába szállítják.

Orbán kiemelte: mindenki azt mondja, milyen nagy baj, hogy Nagy-Britannia kilépett az Európai Unióból, ehhez képest ők már a jövő héten kezdik az oltást, az Európai Unió pedig még sehol nincs. Orbán szerint ez is azt mutatja, hogy aki kilépett és a saját útját járta, az hamarabb tudja megvédeni a saját polgárait. "Ez nagy lecke volt" – foglalta össze a történteket.

A kormányfő azt ígérte, mindent meg fog tenni, hogy akárhonnan is, de legyen vakcina. A regisztráció is hamarosan elindul, de Orbán arra is emlékeztetett, hogy az oltás nem a regisztráció sorrendjében fog menni. Az operatív törzs már elkészítette az oltási tervet, először az egészségügyi dolgozók, utána pedig a "súlyos állapotban lévők" kapják meg az oltást, ezután jön mindenki más.

December 11-e után hogyan alakulnak a korlátozások? – tette fel a kérdést Nagy Katalin. Orbán erre még nem tudott válaszolni, de elmondta, hogy csütörtökön tárgyalt erről a járványügyi szakemberekkel, ma az egészségügyi tudományos tanácsot hallgatja meg, szombaton pedig gazdasági szakemberekkel tárgyal. Hétfő reggel hat órai operatív törzsi ülésen fog döntés születni a karácsonyi és a januári korlátozásokról.

Annyit Orbán elárult, hogy a járványügyi szakemberek mereven elleneznek bármiféle enyhítést.

Az interjú végén a romániai parlamenti választásokról is szó esett. Orbán szerint Románia fontos ország a számunkra, a negyedik legfontosabb exportpiacunk, az ott élő magyarokkal összekapcsolódtunk. Románia és Magyarország érdeke, hogy mindkét országban stabil kormány legyen, és minden erdélyi magyart arra kér, hogy menjen el szavazni és támogassa az RMDSZ jelöltjeinek listáját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Balla István-Csányi Nikolett 2021. április. 19. 06:30

"Én mennék, de anyukám nem enged" – gyerekek vallanak az iskolanyitásról

Amikor az iskolanyitásról beszélünk, szinte mindig a tanárok és a szülők helyzetén keresztül próbáljuk bemutatni a helyzetet. Mi most kollégáink gyerekeit kérdeztük, hogy örülnek-e az iskolanyitásnak, mi a véleményük az online oktatásról, de azt is megtudtuk, mi zajlik ilyenkor a „fejük kis csücskében”. Videó.