Itthon Dezső András 2020. december. 04. 13:20

Sok a kérdőjel a Kínából behozott lélegeztetőgépek körül

Dezső András
Szerzőnk Dezső András

Álhírnek minősítette a külügyi tárca, hogy a tavasszal általuk Kínából behozott lélegeztetőgépek megbízhatatlanok lennének, miközben az egyik gyártó képviselője már elismerte: akadtak gondok a készülékekkel. Az operatív törzs nem árulja el, hogy a tavasszal vásárolt kínai gépekből összesen mennyit kaptak a vidéki kórházak, ahogy azt sem, milyen típusú készülékekről van szó. Úgy tudjuk, az operatív törzsön belül már tavasszal téma volt, hogy a magyar szakemberek számára teljesen ismeretlen berendezéseket hoztak be az országba.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

A külügyi tárca álhírnek minősítette, hogy a tavasszal általuk Kínából behozott lélegeztetőgépek megbízhatatlanok lennének, miközben az egyik gyártó képviselője már elismerte, hogy akadtak gondok a készülékekkel. Az Operatív Törzs nem árulja el, hogy a tavasszal behozott kínai gépekből összesen mennyit kaptak a vidéki kórházak, ahogy azt sem, hogy milyen típusú készülékekről van szó.
“Sajnálattal látjuk, hogy a baloldal – ideértve a politikusokat és bizonyos újságírókat is – ahelyett, hogy a vírus elleni védekezést segítené, folyamatosan álhíreket gyárt, ebben élen jár a kamuvideós Korózs Lajos. Az ön által leírtak is ebbe a sorba illeszkednek. A KKM által vásárolt gépek, amik beüzemelés után kerülnek az ÁEEK-hez, csak életmentésre tökéletesen alkalmas állapotban kerülnek ki a beüzemelő cégektől” - ezt a Külgazdasági-és Külügyminisztérium sajtóosztálya válaszolta arra a kérdésünkre, amit kedden az Operatív Törzsnek küldtünk el. Arra voltunk kíváncsiak, hogy igazak-e azok az egészségügyi intézmények dolgozóitól származó információk, miszerint a tavasszal Kínából behozott lélegeztetőgépek jórészét a kórházakban inkább nem használják, mert nem megbízhatóak. Az elmúlt napokban több olyan egészségügyi dolgozóval beszéltünk, akik arra panaszkodtak, hogy ezek a kínai gépek nem működnek, ugyanakkor azt egyikük sem állította, hogy ez a lélegeztetésre szorult betegek ellátásában megoldhatatlan problémát jelenteni.
A gépek meghibásodásáról először a Népszava számolt be. A lap szerint több alkalommal is meghibásodtak a Crius V6 Northern típusú gépek a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban. Az információt az intézmény egyik dolgozója a hvg.hu-nak is megerősítette. Forrásaink szerint a zalaegerszegi kórházban nagyjából tucatnyian lehetnek a lélegeztetésre szorult betegek, de ez a szám folyamatosan változik. November elején például volt már tizenkilenc beteg is, de a kisebb vidéki kórházak Covid osztályainak megnyitásával ez a szám csökkent és szerencsére mindegyik beteget el tud látni a kórház a saját felszerelésével. Úgy tudjuk, a kórházban jelenleg csak Mindray típusú lélegeztetőgépeket használnak, a kínai gyártmányú Crius V6-os gépeket pedig kerülik, amennyire lehetséges. Információnk szerint legutóbb októberben hibásodott meg egy kínai gép, akkor azonnal cserélték azt és egyetlen betegnek sem esett emiatt baja.
A Népszava megkereste a Crius gépek kínai gyártóját is, a cég kereskedelmi igazgatója elismerte, hogy kaptak jelzéseket a kórháztól. "A Covid-19 miatt nem könnyű megállapítani a valódi problémát, hogy mi történt a lélegeztetőgépeinkkel, lehet, hogy a lélegeztetőgép miatt történt, lehet, hogy a lélegeztetőgép helytelen üzemeltetése miatt. Csak vázlatos visszajelzést kaptunk az értékesítőnktől és a kórháztól. De nincs ok aggodalomra, gyártó cégként magyarországi partnerünkkel kezeljük a problémát és dolgozunk a megoldáson" - nyilatkozta Leo Lee a lapnak.
Azt, hogy mi is egy probléma a Crius V6-tal, a következőképpen magyarázta el egy forrásunk. A lélegeztetőgépre tett beteg légzésének is van élettani sajátossága, amit a gépek imitálnak, követve a beteg spontán légzését, így egyfajta légzésrásegítést végez a gép. A kínai gépek ezt a spontán légzést nem feltétlenül követik, így amikor a beteg belélegezne, akkor nem ad oxigént, nem nyomja be a levegőt, így a beteg egy pillanatra fulladást érez, erőlködik. Ez persze a gépek beállításaitól is függ. A covidos betegek lélegeztetésekor az a cél, hogy a beteg tüdejét minél jobban átlélegeztessék. Erre leggyakrabban az APRV módot használják. Ez azért fontos, mert a covid miatt a beteg légzőfelülete teljesen lecsökken, emiatt „agresszívebben” kell rásegíteni az oxigéncserére, ami eltér a normál, fiziológiás légzéstől. Ilyen esetben jó, ha a gép, amit használnak az orvosok, kíméletesen képes dolgozni. Ez az oka annak, hogy a kínai gyártmányú Crius V6-os gépeket kerülik az orvosok, amennyire csak lehetséges.
Egy, lélegzetetőgépek forgalmazásával hosszú évek óta foglalkozó forrás a hvg.hu-nak arról beszélt, hogy nem a zalaegerszegi kórház az egyetlen, ahol problémák adódtak ezekkel a gépekkel, szinte az összes olyan kórházban ezt tapasztalják, ahová kínai gépek érkeztek. Csak annyit lehet tudni, hogy kevesebb mint ezer ilyen gépet szórtak szét tavasszal a kórházakban, de az Operatív Törzs sem pontos számot, sem a gépek típusait nem árulta el, hiába kérdeztük.
Több forrásból is úgy tudjuk, hogy a járvány első hullámában leszállított kínai gépek kérdése már tavasszal napirenden volt az Operatív Törzs stábjában, mivel több gép használatát nem ismerték a szakemberek, mivel kizárólag kínai nyelvű leírásokat adtak hozzá a gyártók.
Nem arról van szó már tavasszal sem, hogy valamennyi Kínából érkező gép rossz. A szakembereknek az okozott gondot, hogy az első hullámban érkező eszközök egy része ismeretlen típus, így például a szervízhálózatot sem tudták biztosítani a forgalmazók. Az eladói körben ráadásul olyan cégek jelentek meg, amelyek korábban teljesen ismeretlenek voltak az egészségügyi piacon.
Az is árulkodó, hogy a második hullám idején mintha már az állam is rájött volna, hogy nem kötött túl jó üzletet a tavasszal a semmiből felbukkanó cégekkel. A BM Katasztrófavédelmi Főigazgatósága ősszel például közel félezer lélegeztetőgépet és más egészségügyi eszközöket, köztük infúziós pumpákat és betegörző monitorokat akart vásárolni, de az erre kiírt tender sikertelen lett. A tenderen egy-egy lélegeztetőgépet darabonként negyvenezer, azaz összesen 19 millió euróért adta volna az egyik pályázó cég, a Celitron Medical Technologies Kft, csakhogy a pályázatban összesen 7,2 millió eurót szántak volna a gépekre. A Celitronon kívül egyébként csak két, lélegeztetőgépeket kínáló cég indult a tenderen, mindketten Kínából hoztak volna be gépeket. Egyikük a Limitless Medical nevű társaság, amely tavasszal a Külgazdasági-és Külügyminisztérium megrendelésére már hozott be Kínából gépeket, összesen több mint 2,3 milliárdért. Ezúttal azonban az ő pályázataikat is érvénytelenítették, mert Kínából hozták volna be a gépeket.

“Sajnálattal látjuk, hogy a baloldal – ideértve a politikusokat és bizonyos újságírókat is – ahelyett, hogy a vírus elleni védekezést segítené, folyamatosan álhíreket gyárt, ebben élen jár a kamuvideós Korózs Lajos. Az ön által leírtak is ebbe a sorba illeszkednek. A KKM által vásárolt gépek, amik beüzemelés után kerülnek az ÁEEK-hez, csak életmentésre tökéletesen alkalmas állapotban kerülnek ki a beüzemelő cégektől” – ezt a Külgazdasági- és Külügyminisztérium sajtóosztálya válaszolta arra a kérdésünkre, amit kedden az operatív törzsnek küldtünk el. Arra voltunk kíváncsiak, hogy igazak-e az egészségügyi intézmények dolgozóitól származó információk, amelyek szerint a tavasszal Kínából behozott lélegeztetőgépek jó részét a kórházakban inkább nem használják. A kórházakba egyébként az állam által tavasz óta felvásárolt gépeknek csak a töredéke, 17 402-ból mindössze 917 jutott el – ezeket az Állami Egészségügyi Ellátóközpont szállította ki, miközben további negyvenet pedig idősotthonokba, szociális intézményekbe vittek.

Azt már tavasszal lehetett tudni, hogy a Kínából behozott gépeket jellemzően nem ismerték a magyar szakemberek, de a helyzetüket nehezítette, hogy a műszaki és egyéb leírásaik is általában kínai nyelven voltak. Mivel ismeretlen termékekről volt szó, ezért az Európában használt lélegeztetőgépek hazai forgalmazói körében már eleve lesajnálóan tekintettek ezekre a masinákra. Ugyanakkor érthetetlenül álltak a jelenség előtt, hogy az állam olyan, kínai kapcsolatokkal rendelkező magyar cégektől vásárol ilyen berendezéseket, amelyek korábban ismeretlenek voltak az egészségügyi piacon, csak a járvány első hullámában bukkantak fel váratlanul. Mindezt az aggodalmat erősítette, hogy több nyugati állam is panaszkodott a kínai egészségügyi termékekre, mondván: azok silány minőségűek. Ugyanakkor nyilvánvalóan az sem igaz, hogy minden termék, ami Kínából jön, vacak lenne. Jó példa erre, hogy azért a járvány előtt is forgalmaztak Európában minőségi kínai lélegeztetőgépet.

A hvg.hu több forrásból mindössze egyetlen kínai géptípusról, a Crius V6 Northern-ről hallotta azt, hogy gondok vannak vele, de szintén több forrás beszélt arról is, hogy a tavasszal Kínából beszerzett gépek használatát inkább kerülik az orvosok, mert nem bíznak meg bennük.

A Crius V6 Northern lélegeztetőgép

A Crius V6 Northern esetében a Népszavának a kínai gyártója, a Meditec is elismerte: kaptak már jelzést Magyarországról a gép meghibásodásával kapcsolatban, de ugyanezt állította egy zalaegerszegi kórházi forrásunk is, ahol ilyen gépeket üzembe helyeztek. "A Covid–19 miatt nem könnyű megállapítani a valódi problémát, hogy mi történt a lélegeztetőgépeinkkel, lehet, hogy a gép miatt történt, lehet, hogy a helytelen üzemeltetés miatt. Csak vázlatos visszajelzést kaptunk az értékesítőnktől és a kórháztól. De nincs ok aggodalomra, gyártó cégként magyarországi partnerünkkel kezeljük a problémát, és dolgozunk a megoldáson" – nyilatkozta Leo Lee a Népszavának. A Meditec nem árulja el, melyik cég az üzleti partnerük Magyarországon, de úgy tudjuk, az állam legalább kétszáz darab ilyen típusú gépet vásárolt.

Forrásaink szerint a zalaegerszegi kórházban nagyjából tucatnyian lehetnek a lélegeztetésre szorult betegek, bár ez a szám folyamatosan változik. November elején például volt már tizenkilenc beteg is, de a kisebb vidéki kórházak Covid osztályainak megnyitásával ez a szám csökkent, és szerencsére mindegyik beteget el tud látni a kórház a saját felszerelésével.

Úgy tudjuk, a kórházban jelenleg csak Mindray típusú lélegeztetőgépeket használnak, a kínai gyártmányú Crius V6-os gépeket pedig kerülik, amennyire lehetséges. Információnk szerint legutóbb októberben hibásodott meg egy kínai gép, akkor azonnal cserélték azt, és egyetlen betegnek sem esett emiatt baja.

És hogy mi a baj a Criusszal? Egy, a géppel már (rossz) tapasztalatot szerző forrásunk ezt a következőképpen magyarázta el úgy, hogy a laikusok számára is érthető legyen: "A lényeg, hogy a lélegeztetőgépre tett beteg légzésének is van élettani sajátossága, amit a gépek imitálnak, követve a beteg spontán légzését, így egyfajta légzésrásegítést végez a gép. A kínai gépek ezt a spontán légzést nem feltétlenül követik, így amikor a beteg belélegezne, akkor nem ad oxigént, nem nyomja be a levegőt, így a beteg egy pillanatra fulladást érez, erőlködik. Ez persze a gépek beállításaitól is függ. A covidos betegek lélegeztetésekor az a cél, hogy a beteg tüdejét minél jobban átlélegeztessék. Erre leggyakrabban az APRV módot használják. Ez azért fontos, mert a Covid miatt a beteg légzőfelülete teljesen lecsökken, emiatt „agresszívebben” kell rásegíteni az oxigéncserére, ami eltér a normál, fiziológiás légzéstől. Ilyen esetben jó, ha a gép, amit használnak az orvosok, kíméletesen képes dolgozni."

Védőfelszerelést viselő orvos vizsgál egy lélegeztetőgépre kötött beteget a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban 2020. április 22-én

Ez tehát az oka annak, hogy a kínai gyártmányú Crius V6-os gépeket kerülik az orvosok, amennyire csak lehetséges. Egy, lélegzetetőgépek forgalmazásával hosszú évek óta foglalkozó forrás a hvg.hu-nak arról beszélt, hogy nem a zalaegerszegi kórház az egyetlen, ahol parkolópályára tették a kínai gépeket, mert nem bíznak meg bennük. Tényleg lehet, hogy csak amiatt nem, mert nem tudják azokat jól használni (hiszen nem ismerik őket), de a zalaegerszegi példa azt jelzi, hogy nem csak ezért kerülik ezeket.

Azt ugyanakkor minden forrásunk hangsúlyozta, hogy a lélegeztetésre szorult betegek ellátásában megoldhatatlan problémát nem jelentett ez az üzemzavar Zalaegerszegen, és tudomásunk szerint máshol sem. Az mindenesetre jól látható, hogy a kórház mellett az állam is szemérmesen kezeli ezt a jelenséget. Míg előbbi először elismerte a sajtónak, hogy gond van a gépekkel, amikor újra érdeklődtünk, már az operatív törzshöz irányítottak minket, mondván: ők nyilatkozhatnak ez ügyben. Az operatív törzsnek feltett kérdéseinkre viszont a külügyi tárcától kaptuk a cikkünk elején idézett, kioktató stílusú választ.

Kínából tavasszal körülbelül öt különböző típusú gép érkezett. Ezek közül a VG70 az egyedüli, aminek a neve nem teljesen ismeretlen a hazai piacon. A többi gépről - köztük a Zalagerszegen is használt Crius V6-ról – hiába kérdeztük az európai piacon korábban is jelen lévő forgalmazókat, semmit nem tudtak róluk. A külügy által beszerzett gépek szerződései között nem találtuk a Crius V6-ot, csak egy V6 néven futó gépet, ami akár lehet a Crius is. De az adatközlés annyira slendrián, hogy azt sem tudni, ebből a V6-ból mennyit vett a külügy. A homályt növeli, hogy hiába kérdeztük meg, az operatív törzs nem árulja el, a tavasszal behozott kínai gépekből összesen mennyit kaptak a vidéki kórházak, ahogy azt sem, milyen típusú készülékekről van szó.

Azt lehet mindössze tudni, hogy az első hullámban rohamtempóban, már-már pánikszerűen vásárolt be a külügy kínai lélegeztetőgépekből: 300 milliárd forintért 17 ezer gépet vettünk. Orbán Viktor miniszterelnök áprilisban még arról beszélt, hogy a legrosszabb forgatókönyvvel számolva a járvány csúcsán 7500-8000 lélegeztetőkészülék kellhet a betegek egyidejű kezelésére (akkor itthon 2560 darab volt). Az operatív törzs 10 ezer gép beszerzését javasolta, mire a kormány a biztonság kedvéért 16 ezerre kötött szerződést, hogy a nagy versenyben beérkezzen a szükséges mennyiség. Nem olcsón jutottunk ezekhez a gépekhez, de erre magyarázat lehet, hogy a világpiacon élet-halál harc folyt az egészségügyi eszközökért, sokszor a kínai gyártók háromszoros áron kínálták a termékeiket. Kérdés persze, hogy a szinte a semmiből felbukkanó közvetítő cégek mennyi pénzt szakítottak ezen az üzleten ebben a kaotikus időszakban.

Az, hogy kicsit túlvásárolta magát az állam, de most már óvatosabb, egy nemrég lezárult tender is igazolja. A második hullám idején mintha már az állam is rájött volna, hogy nem kötött túl jó üzletet a tavasszal a semmiből felbukkanó cégekkel. A BM Katasztrófavédelmi Főigazgatósága ősszel például közel félezer lélegeztetőgépet és más egészségügyi eszközöket, köztük infúziós pumpákat és betegőrző monitorokat akart vásárolni, de az erre kiírt tender sikertelen lett. Ekkor egy-egy lélegeztetőgépet darabonként negyvenezer, azaz összesen 19 millió euróért adta volna az egyik pályázó cég, a Celitron Medical Technologies Kft., csakhogy a pályázatban összesen 7,2 millió eurót szántak volna a gépekre. A Celitronon kívül egyébként csak két lélegeztetőgépeket kínáló cég indult a tenderen, mindketten Kínából hoztak volna be gépeket. Egyikük a Limitless Medical nevű társaság, amely tavasszal a Külgazdasági- és Külügyminisztérium megrendelésére már hozott be Kínából gépeket, összesen több mint 2,3 milliárdért. Ezúttal azonban az ő pályázataikat is érvénytelenítették, éppen azért, Kínából hozták volna be a gépeket.

Vezetőkép: A koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges eszközöket rakodnak ki egy repülőgépből a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. április 24-én

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Balla István-Csányi Nikolett 2021. április. 19. 06:30

"Én mennék, de anyukám nem enged" – gyerekek vallanak az iskolanyitásról

Amikor az iskolanyitásról beszélünk, szinte mindig a tanárok és a szülők helyzetén keresztül próbáljuk bemutatni a helyzetet. Mi most kollégáink gyerekeit kérdeztük, hogy örülnek-e az iskolanyitásnak, mi a véleményük az online oktatásról, de azt is megtudtuk, mi zajlik ilyenkor a „fejük kis csücskében”. Videó.